POLITIČKI STRUČNJACI PANIČARE: / 'Trump mora nešto učiniti. Sjeverna Koreja će brzo razviti nuklearne rakete'

Image
Foto: AFP

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un stalno najavljuje napade na SAD i njezine saveznice, a zemlja svako toliko testira interkontinentalne rakete. Srećom, dosad su takvi pokusi bili neuspješni.

24.4.2017.
7:16
AFP
VOYO logo

Image
SJEVERNA KOREJA SAD-u ZAPRIJETILA 'TOTALNIM RATOM': /

'Inicijative za invaziju ušle su u ozbiljnu fazu'

Image
SJEVERNA KOREJA SAD-u ZAPRIJETILA 'TOTALNIM RATOM': /

'Inicijative za invaziju ušle su u ozbiljnu fazu'

Prethodne američke administracije vodile su politiku nedjelovanja kad se radi o Sjevernoj Koreji. Ta zemlja pak ne odustaje od prijetnji SAD-u pa je potpredsjednik Mike Pence upozorio kako je strpljenje SAD-a potrošeno, dok je Trump prema S. Koreji poslao nosač aviona i brodove, koje je naposlijetku ipak preusmjerio.

No, svi potencijalni vojni potezi koji bi mogli uslijediti nakon prijetnji Pjongjanga skoro uvijek padaju u vodu kada se radi o ovoj zemlji zbog jedne stvari - njezinog nuklearnog naoružanja, mišljenja su vanjskopolitički stručnjaci koji su ovu temu komentirali za Al Jazeeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuklearno oružje je štit Sjeverne Koreje

'Nuklearno oružje jedini je štit Sjeverne Koreje od mouće američki i intervencije drugih svjetskih sila kakve su provedene u Iraku, Libiji i drugim zemljama, koje baš zbog toga što nisu imale nuklearnu moć nisu uspjele održati svoje autoritarne lidere', objasnio je vanjskopolitički analitičar Nenad Radičević.

Zbog toga se Pjongjang opsesivno trudi razviti interkontinentalne rakete koje bi mogle doseći SAD. Nedavno su vlasti Sjeverne Koreje objavile kako bi mogle izvršiti 'supermoćni preventivni napad na SAD', dok je 105. godišnjicu rođenja Kim Il-sunga obilježen, između ostalog, i simulacijom napada na američke gradove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

'Postoji dosta skepse oko toga kolika je zaista tehnološka sposobnost Sjeverne Koreje, koliko im treba vremna da dosegnu interkontinentalne domete, no za neko vrijeme doći će i do tog rezultata. Dotad Amerikanci moraju riješiti problem Sjeverne Koreje, kako god', smatra analitičar Aleksandar Radić te dodaje kako se ipak trenutno, koliko god tenzije rasle, pronađe neko tiho rješenje.

'Svaki mjesec rastu tenzije koje na kraju završie nekim nespektakularnim događajima i, pretpostavimo, nekim rješenjima koja ne vidimo na prvih mah, a kojima se primjerice S. Koreji osigura žito ili neki drugi ustupak koji im je potreban', smatra Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica Centra za studije Azije i Dalekog istoka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Dragana Mitrović smatra kako je Obamina administracija izbjegavala suočiti se s izazovom Sjeverne Koreje, što je dovelo do većeg problema i nuklearne prijetnje.

Zaoštravanje situacije

'Inzistiranje da se Sjeverna Koreja odrekne svog jedinog 'štita', odnosno nuklearnog programa, prije nego što se započnu pregovori o političkim, pa i humanitarnim pitanjima i jačanju sankcija koje mogu dovesti do kraha ekonomije, dovelo je do zaoštravanja situacije', smatra Mitrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče regionalnih američki saveznika, njihova situacija je najteža, jer se nalaze u dometu sjevernokorejskih raketa, ali i u poziciji između Trumpa i Kima, smatraju analitičari.

Image

'Ono što je novost jest da se po prv put Kina, pomoćnik i zaštitnik S. Koreje, pojavljuje u ulozi nekog diplomatskog pritiska. Vidjeli smo u Vijeću sigurnosti UN-a da je samo zahvaljujući Rusija izbjegnuta prva verzija osude sjevernokorejskih novih nuklearnih proba', kaže Radičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mitrović pojašnjava kako je Kina suočena s potrebom održavanja kompleksne ravnoteže svoje ekonomije, a obzirom da je nezadovoljna samovoljom sjevernokorejskog diktatora, počela je suradnja s Trumpovom administracijom.

'No, s druge strane, ne želi milijune izbjeglica iz Koreje na svojem teritoriju, nuklearni rat u susjedstvu niti američke trupe na svojoj granici. Peking je to sigurno jasno dao do znanja Washingtonu. Građani Japana i Južne Koreje žive sa rizikom već godinama, ali svakako ne žele da odluka o njihovim životima i budućnosti bude donijeta u Washingtonu.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington nema strategiju

Ipak, Washington još nema jasnu strategiju po pitanju krize sa Sjevernom Korejom, smatra Radičević.

Image

'U američkim medijima objavljeni su satelitski snimci jednog od mesta na kojem se rade nuklearne probe u Koreji, na kojima je, između ostalog, uočeno kako zaposleni igraju odbojku. Kada vidite američke medije i zvaničnike koji pokušavaju da rastumače da li je to neka poruka Pjongjanga ili ne - vidi se da su zvaničnici SAD-a i dalje u fazi rešavanja zagonetki, a ne u formiranju neke konkretne politike, vojne ili diplomatske.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD sad ima premoć, ali mora nešto učiniti

SAD definitivno ima premoć što se tiče tehnologije, naoružanja, sredstava obrane... No, činjenica je da nukelarno oružje uvijek može 'promaknuti' takvoj sili. Samo jedna nuklearna bomba napravila bi novu povijest regije i svijeta, piše Al Jazeera.

'Dosad bi već Zapad ili neke zemlje iz okruženja Sjeverne Koreje pronašle rješenje da su mogli pronaći političke mehanizme, no tamo očito nema nagovještaja da postoje osnove za neka sredstva koja su politički razumna - recimo podrškom opoziciji ili nekim pokretima koji bi doveli u pitanje režim ili, radikalnije, nekom obojenom revolucijom', smatra Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je posjedovanje nuklearnog oružja zapravo početak i kraj svake analize kada se govori o Sjevernoj Koreji i rješavanju ove krize, zaključili su analitičari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo