Play ponuda

ZABRINJAVAJUĆA OBJAVA ZNANSTVENIKA KOJI JE OTKRIO EBOLU: / 'Prijete nam virusi iz afričkih šuma, moguća je i veća 'apokalipsa' od Covida'

Image

Čovječanstvo se suočava s nepoznatim brojem novih i potencijalno fatalnih virusa koji nastaju iz afričkih tropskih kišnih šuma, smatra profesor Jean-Jacques Muyembe Tamfum, koji je 1976.

27.12.2020.
17:01
Play ponuda

Taman kada je valjda cijeli svijet mislio da pandemiji koronavirusa sigurno dolazi kraj nakon otkrića cjepiva i cijepljenja većeg broja ljudi, pojavio se novi soj koji je sada postao strah i trepet zbog još bržeg širenja. No, čini se da su koronavirus, i njegov novi soj, "male bebe" kada su u pitanju epidemije koje bi mogle uslijediti u budućnosti.

Čovječanstvo se suočava s nepoznatim brojem novih i potencijalno fatalnih virusa koji nastaju iz afričkih tropskih kišnih šuma, smatra mikrobiolog te profesor Jean-Jacques Muyembe Tamfum, koji je 1976. godine pomogao u otkrivanju virusa ebole i od tada je u prvoj liniji lova na nove patogene.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Sad smo u svijetu u kojem će izaći novi patogeni. I to je ono što predstavlja prijetnju čovječanstvu", rekao je za CNN.

Image
OTKRIVEN NOVI SOJ VIRUSA: /

'Prevladava zadnja dva mjeseca, sve više mladih pacijenata bez komorbiditeta razviju težak oblik bolesti'

Pomogao u otkrivanju ebole

Kao mladi istraživač, Muyembe je uzeo prve uzorke krvi od žrtava misteriozne bolesti koja je uzrokovala krvarenje. Ebola je usmrtila oko 88 posto pacijenata i 80 posto osoblja koje je radilo na misiji Yambuku kada je bolest prvi put otkrivena. Bočice s krvlju poslane su u SAD i Belgiju te su tamošnji znanstvenici pronašli virus u obliku crva i nazvali ga ebola. Naziv su dali prema rijeci blizu izbijanja virusa u državi koja je tada bila poznata kao Zair.

Identifikacija ebole oslanjala se na lanac koji je povezivao najudaljenije dijelove afričkih prašuma s visokotehnološkim laboratorijima na Zapadu. Sada se Zapad mora osloniti na afričke znanstvenike u Kongu i drugdje da djeluju kao stražari koji će dati upozorenje u vezi budućih bolesti.

Stižu bolesti koje prelaze sa životinja na ljude

U Ingendeu su strahovi od susreta s novim, smrtonosnim virusom ostali vrlo stvarni čak i nakon nedavnog oporavka pacijenta koji je imao simptome koji su izgledali poput ebole. Uzorci pacijenta testirani su na licu mjesta i poslani Nacionalnom institutu za biomedicinska istraživanja (INRB) u Kongu u Kinshasi, gdje su dalje testirani na druge bolesti sa sličnim simptomima. Sve se vratilo negativno, bolest koja je "dohvatila" pacijenta ostaje misterij.

shimmer fallback
shimmer fallback

Govoreći ekskluzivno za CNN u Kinshasiju, glavnom gradu Demokratske Republike Kongo, znanstvenik Muyembe je upozorio na još mnogo zoonotskih bolesti - onih koje sa životinja prelaze na ljude jer kako kaže, one dolaze. Žuta groznica, razni oblici gripe, bjesnoće, bruceloze i Lajmske bolesti među onima su koji prelaze sa životinja na ljude, često preko vektora kao što su glodavac ili kukac. Takve bolesti su i prije uzrokovale pandemije.

Primjerice, HIV se pojavio kod čimpanze i mutirao u svjetsku modernu kugu. SARS, MERS i Covid-19, svi su koronavirusi koji su do ljudi došli iz nepoznatih izvora. Smatra se da Covid-19 potječe iz Kine, možda od šišmiša. Afrički znanstvenik smatra da će buduće pandemije biti gore od pandemije koronavirusa 2020., ali i apokaliptičnije.

'Ako se virus otkrije rano u Africi, svijet ima šanse reagirati na vrijeme'

Potpomognuti američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti i Svjetskom zdravstvenom organizacijom, ovi INRB laboratoriji svjetski su sustav ranog upozoravanja na nove epidemije poznatih bolesti poput ebole i, možda još važnije, za one bolesti koje se tek trebaju otkriti.

"Ako se patogen pojavio iz Afrike, trebat će vremena da se proširi po cijelom svijetu. Dakle, ako se ovaj virus otkrije rano, kao u mojoj instituciji ovdje, bit će prilika za Europu i ostatak svijeta da razvije nove strategije za borbu protiv novih patogena", rekao je Muyembe za CNN.

Muyembe ima izvidničke jedinice na prvoj crti rata protiv novih patogena. Liječnici, virusolozi i istraživači rade duboko u unutrašnjosti Demokratske Republike Kongo, tražeći poznate i nepoznate viruse prije nego što mogu prouzročiti nove pandemije.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Play ponuda
Play ponuda