problemi s desničarima / Aleksandar Vučić najavio obraćanje: 'Govorit ću o svim manipulacijama, lažima, neistinama'

Image
Foto: AP

Zastupnici četiri parlamentarne stranke desnice, Dveri, Zavetnici, Nova demokratska stranka Srbije i Pokret obnove kraljevine Srbije, zatražili su u utorak od Vučića da podnese ostavku u roku od nekoliko dana jer je prihvatio francusko-njemački plan za Kosovo

28.2.2023.
17:44
AP
VOYO logo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je za utorak navečer na nacionalnoj televiziji (RTS) obraćanje u povodu europskog plana za Kosovo, s kojim se u ponedjeljak načelno suglasio u Bruxellesu, nakon što ga je oporba, posebno desna, dočekala na nož pripisujući mu izdaju nacionalnih i državnih interesa.

Kako prenosi RTS, Vučić je na Instagramu objavio da će poslije teške i uspješne borbe u Bruxellesu večeras odgovoriti "svim političkim i medijskim manipulatorima koji bi za mrvu vlasti zgazili vlastitu državu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija nema cijenu, to je nešto što nikada nisu razumjeli. Pobijedit ćemo ih. Pobijedit će Srbija!", poručio je Vučić na Instagramu. Zahvalio se građanima Srbije na podršci tijekom jučerašnjeg dana.

Kazao je da analizira sve što se dogodilo i da su se u teškim uvjetima borili koliko je bilo moguće te da su se izborili za nastavak ulaganja u Srbiju, ali i za njezinu budućnost u miru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I držimo se zakletve i Ustava Srbije i Kosova i Metohije kao dio Srbije", dodao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Večeras od 21 gledajte, na RTS-u ću govoriti o svim manipulacijama, lažima, o svim neistinama, koje ne šire samo tastatura ratnici, ne samo tajkunski medij, već i RTS, Tanjug i mnogi drugi. Za nas nema druge Srbije. Imamo jednu, čuvat ćemo je i branit ćemo ju", poručio je Vučić.

Novi krug pregovora između Beograda i Prištine održao se u ponedjeljak u Bruxellesu. Prvo su se održali odvojeni razgovori s Josepom Borellom, visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, te Miroslavom Lajčakom, posebnim izaslanikom Europske unije za dijalog. Potom se održao trilateralni sastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici četiri parlamentarne stranke desnice, Dveri, Zavetnici, Nova demokratska stranka Srbije i Pokret obnove kraljevine Srbije, zatražili su u utorak od Vučića da podnese ostavku u roku od nekoliko dana jer je prihvatio francusko-njemački plan za Kosovo. Poručili su da se "mora spriječiti rušenje ustavnog poretka Srbije, izdaja i kapitulacija" ocijenivši da taj plan predstavlja "secesiju i priznanje neovisnosti Kosova".

Borrell je objavio u ponedjeljak kasno navečer da su čelnici Srbije i Kosova podržali prijedlog EU-a za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti složili su se danas da nema daljnje potrebe razgovarati o prijedlogu sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije", rekao je Borrell nakon sastanka s dvojicom čelnika u Bruxellesu.

Image
težak razgovor /

Vučić i Kurti nisu postigli dogovor. Očekuje se još jedan sastanak u svibnju

Image
težak razgovor /

Vučić i Kurti nisu postigli dogovor. Očekuje se još jedan sastanak u svibnju

Obje strane su “izrazile spremnost početi s provedbom sporazuma”, dodao je, te najavio novi sastanak o aneksu u kojem će se definirati provedba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je Vučić medijima rekao kako ništa nije prihvaćeno i potpisano jer tek treba napraviti "mapu puta o provedbi", kosovski premijer Kurti ustvrdio je da je on htio potpisati, no da je druga strana to odbila učiniti.

Vučić se poslije sastanka u Bruxellesu našao pod salvom primjedbi poput one da bi potpisivanje sporazuma značilo "da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u UN, odnosno praktičnom uspostavljanju nezavisnosti Kosova", do najava skupova i nacionalnog okupljanja na ulicama kao odgovor na namjeru da "za Zajednicu srpskih općina predaju cijelu državu Srbiju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da sam ja prihvatio implementaciju ovakvog sporazuma prije 10 godina, iste noći bismo imali nasilne demonstracije naprednjaka, radikala i ostalih 'patriota' ", objavio je na Twitteru tadašnji srbijanski predsjednik Boris Tadić, danas vođa izvanparlamentarne Socijaldemokratske stranke.

Pritisci na Vučića dolaze u danu kad je u Beogradu s Europskom unijom potpisan sporazum o prvoj tranši od ukupno 600 milijuna eura nepovratne pomoći Unije za rekonstrukciju pruge Beograd.Niš na europskom koridoru 10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo