NEĆE SLATI VOJNIKE / Orbán se odlučio na drastičan potez? Evo o čemu je glavni tajnik NATO-a pričao s njim

Image
Foto: Profimedia

Mađarska se spori s državama članicama NATO-a zbog toga što Orbán njeguje bliske odnose s Rusijom i ne želi slati oružje Ukrajini

13.6.2024.
8:44
Profimedia
VOYO logo

Mađarska neće blokirati odluke NATO-a o potpori Ukrajini, ali je odlučila da neće u tome sudjelovati, rekao je u srijedu mađarski premijer Viktor Orbán tijekom posjeta Budimpešti glavnog tajnika Saveza Jensa Stoltenberga.

Mađarska se spori s državama članicama NATO-a zbog toga što Orbán njeguje bliske odnose s Rusijom i ne želi slati oružje Ukrajini. Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó prošlog je mjeseca ocijenio da su planovi da se pomaže Ukrajini "luda misija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mađarska je danas jasno rekla da neće blokirati odluke NATO-a koje, premda se razlikuju od naše racionalne procjene situacije, dijeli i zagovara ostatak Saveza", rekao je Orbán na konferenciji za novinare.

Image
UZ ČAŠICU ŠAMPANJCA /

Bartulica bio govornik na 'najvećem konzervativnom skupu' pa pozirao s Orbanom

Image
UZ ČAŠICU ŠAMPANJCA /

Bartulica bio govornik na 'najvećem konzervativnom skupu' pa pozirao s Orbanom

Mađarska neće morati davati novac za Ukrajinu

Orban je rekao da je dobio jamstva od Stoltenberga da Mađarska neće morati davati novac za Ukrajinu niti slati svoje vojnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadne zemlje razmatraju mogućnost uvježbavanja vojnika u Ukrajini, ali NATO naglašava da se ne želi izravno miješati u sukob.

Budimpešta je već prije blokirala pomoć Ukrajini, a tenzije su uzavrele na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoltenergov posjet Budimpešti dolazi dan nakon samita čelnika država istočnog krila NATO-a u Rigi. Mađarska nije bila nazočna. Sastanak je bio dio priprema za samit NATO-a u Washingtonu u srpnju na kojem se očekuje dogovor o 40 milijardi eura godišnje pomoći Ukrajini.

"Premijer i ja danas smo dogovorili da Mađarska neće blokirati druge saveznike da se dogovore o financijskoj pomoći Ukrajini i vodećoj ulozi NATO-a u koordinaciji pomoći Ukrajini", rekao je Stoltenberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeren sam da ćemo, kada se čelnici NATO-a sastanu u Washingtonu, moći finalizirati dogovor o tim pitanjima".

POGLEDAJTE VIDEO: Psi na NATO-ovoj vježbi u Splitu: Testira se jesu li fokusirani, što im stvara stres...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo