ZAJEDNO S CRVENIM KRIŽEM / VIDEO Ovo je Hrvatica koja je u tajnosti organizirala spašavanje prvih taoca iz Gaze: 'Ovo je tračak nade'

Image
Foto: INTERNATIONAL COMMITTEE OF THE RED CROSS, 'Government of Israel' / Reuters

Cijelu operaciju i transport spašene majke i kćeri uspješno je izveo Crveni križ. Špoljarić Egger, predsjednica Međunarodnog odbora Crvenog križa, poručila je da će ta organizacija nastaviti činiti sve što je u njihovoj moći da bi olakšali patnje civila u ovom sukobu

21.10.2023.
14:12
INTERNATIONAL COMMITTEE OF THE RED CROSS, 'Government of Israel' / Reuters
VOYO logo

Švicarska Hrvatica Mirjana Špoljarić Egger u tajnosti je organizirala akciju spašavanja prvih dvoje taoca koji su bili u rukama Hamasa, Amerikanki Natalie i Judith.

Špoljarić Egger je predsjednica Međunarodnog odbora Crvenog križa i rođena je u Ludbregu. U Ženevi je prvo primila zabrinute članove obitelji taoca, a cijelu operaciju spašavanja i transport spašene majke i kćeri uspješno je izveo Crveni križ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oslobađanje dvije taokinje u Gazi predstavlja tračak nade. Sretni smo da se ponovno mogu vidjeti s članovima obitelji nakon dva tjedna agonije. Nastavit ćemo činiti sve što je u našoj moći da bi olakšali patnje civila u ovom užasnom sukobu", poručila je u videu objavljenom na kanalu Crvenog križa na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru.

Image
KONAČNO SLOBODNE /

Hamas tvrdi da je oslobodio prve taoce: Pustili su majku (60) i kćer (18) iz Amerike

Image
KONAČNO SLOBODNE /

Hamas tvrdi da je oslobodio prve taoce: Pustili su majku (60) i kćer (18) iz Amerike

Dodala je da su posredovali u ovom slučaju kao neutralna strana te da je njihova uloga bila transport oslobođenih taokinja iz Gaze u Izrael.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavit ćemo inzistirati na oslobađanju svih taoca i pomagati njima i njihovim obiteljima. Hitno pozivamo sve sukobljene strane da naprave stanku u sukobima jer je situacija u Gazi očajna", poručila je.

Kaže da su spremni ljudima odmah dostaviti humanitarnu pomoć te moli da članove Crvenog križa puste u Gazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac oslobođenje Natalie i bivši Judithin suprug Uri Raanan pred kamerama je grcao u suzama od sreće nakon što je saznao za njihovo oslobađanje.

"Čekao sam na ovo jako dugo, nisam spavao gotovo dva tjedna. Danas ću spavati. Upravo sam pričao s kćeri Natalie, zvučala je dobro, bila je sretna i jedva čeka vratiti se kući. Judith mi je rekla da ima ogrebotinu na ruci, ali da nije ništa strašno. Ranije sam pričao s Joe Bidenom i zahvalio mu. Sljedeći tjedan je Natalie rođendan, svi ćemo ga zajedno proslaviti kod mene", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hamas je jučer potvrdio da je odlučio osloboditi prvih dvoje talaca iz, kako kažu, "humanitarnih razloga". Glasnogovornik okružnog krila Hamasa Abu Ubaida kaže da su ih pustili i da pokažu Amerikancima te ostatku svijeta da tvrdnje američkog predsjednika Joe Bidena i "njegove fašističke administracije" nisu istinite.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je Hrvatica koja je u tajnosti organizirala spašavanje prvih taoca iz Gaze: 'Ovo je tračak nade'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo