Play ponuda

VIDEO: / Dječak oslijepio od zanemarivanja na zidu je napisao 'Upomoć'

shimmer fallback

Nakon godina i godina liječničkih prijava, socijalna služba reagirala je tek kad je 12-godišnjak, koji je odrastao u nezamislivoj prljavštini, izgubio vid na jednom oku.

31.10.2014.
6:28
Play ponuda

12-godišnjak koji je od zanemarivanja oslijepio na zidu sobe napisao je "Upomoć", otkriva britanski Mirror.

Dječak i njegova dvogodišnja sestra bili su u stravičnim uvjetima, prljavoj kući punoj muha, a zbog zanemarivanja je 12-godišnjak dobio infekciju i izgubio vid na lijevom oku.

Obitelj iz Teessideja držala je djecu u takvim uvjetima sve dok u kolovozu 2013. nisu spašena.

Dvije i pol godine zatvora

Roditelji Gillian Hendry i Craig Dick, oboje stari 34 godine, dobili su kaznu zatvora u trajanju dvije i pol godine nakon što su priznali zanemarivanje djece.

Sad je u javnost procurio dokument socijalne službe, koja je godinama ignorirala situaciju u njihovom domu. Još 2007. godine je lokalna škola upozorila socijalnu službu na problem, no ništa nije poduzeto.

Sa šest godina dječak je još uvijek nosio pelene, a tek dvije godine kasnije liječnica je prijavila socijalnoj službi kako ne dolazi na dogovorene termine zbog teškog artritisa koji je u međuvremenu razvio. Početkom 2010. školska medicinska sestra ponovo je kontaktirala socijanu službu nakon što je posjetila dom obitelji i ustanovila kako je prepun miševa te nema grijanja ni tople vode.

Tada ih je socijalna radnica posjetila te zaključila kako se stanje popravlja i zatvorila slučaj.

Strašni uvjeti života

U rujnu 2011. liječnica je još jednom obavijestila socijanu službu da je "dječak prljav do mjere kad predstavlja rizik od infekcije", no oni nisu poduzeli ništa.

Tek u srpnju 2013. i nakon nekoliko prijava liječnika, socijalna služba konačno je pregledala čitavu kuću obitelji. Tada su ustanovili kako je dječak oslijepio na lijevo oko te oduzeli djecu roditeljima.

Roditelji, koji su živjeli od socijalne pomoći, nisu bili u stanju držati se osnovnih higijenskih navika, otkrili su istražitelji. Kuća je bila prljava, u kuhinji su bile muhe i koševi za smeće prepuni pelena. U kupaonici je kada bila puna hladne, prljave vode. Jednu su spavaću sobu koristili umjesto WC-a. Djeca su spavala na prljavim madracima bez posteljine. Očajan dječak na jednom je zidu napisao "Upomoć".

//www.youtube.com/embed/mePrbtgcuy0

Play ponuda
Play ponuda