VELIKO ISTRAŽIVANJE / Pojavljuju se velike razlike među Europljanima: Evo što kažu treba li rat u Ukrajini završiti čak i pod cijenu gubitka teritorija

Image
Foto: Profimedia

Istraživanje Euroskopije otkrilo je neke važne razlike koje se počinju pojavljivati među Europljanima u pogledu upravljanja oružanim sukobima

17.1.2023.
23:04
Profimedia
Play logo

Svaki drugi građanin Španjolske smatra da rat u Ukrajini mora završiti 'što je prije moguće', čak i ako to znači da Ukrajinci moraju žrtvovati 'neki teritorij'.

To je jedan od zaključaka istraživanja koje je provela Europska demoskopska mreža Euroskopia u 9 zemalja EU: Portugalu, Austriji, Nizozemskoj, Poljskoj, Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Grčkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je u Španjolskoj proveo Sigma Dos. Glasači vladinih stranaka su oni koji najviše podržavaju što prije okončanje sukoba čak i ako to podrazumijeva teritorijalne žrtve za Ukrajinu. I 61 posto glasača Podemosa i 55 posto glasača PSOE radije stavljaju mir ispred potpune pobjede Ukrajine uz pomoć saveznika. Među oporbenim španjolskom strankama ova je vizija i dalje većina, ali u manjoj mjeri pa se tako s njom slaže 46 posto glasača PP-a, kao i 45 posto Voxa i 44 posto Ciudadanosa. Naprotiv, 38 posto birača se ne slaže, kao i 36 posto onih za Vox i 41 posto onih za Cs.

Viziju za skori završetak rata podupiru sve dobne skupine, posebice među onima između 30 i 49 godina (54 posto) te 70 i više godina (53 posto).

Ono gdje su veće razlike između glasača različitih stranaka je oko vojne potpore dane Ukrajincima, koju podržava 61 posto Španjolaca. Na pitanje, treba li Europa ponovno kupovati plin od Rusije ako se sukob u Ukrajini završi dogovorom, svaki drugi Španjolac kaže ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON NIZA KRITIKA /

Njemačka ministrica obrane podnijela ostavku zbog rata u Ukrajini

Image
NAKON NIZA KRITIKA /

Njemačka ministrica obrane podnijela ostavku zbog rata u Ukrajini

Europa teži miru

Istraživanje Euroskopije otkrilo je neke važne razlike koje se počinju pojavljivati među Europljanima u pogledu upravljanja oružanim sukobima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svim ispitanim zemljama 48 posto građana je za brzo okončanje sukoba, čak i ako Ukrajina odustane od teritorija. Sa svoje strane, 32 posto, gotovo 1 od 3 Europljana, izjasnilo se protiv podnošenja ove žrtve kako bi se ubrzao mir.

Austrija sa 64 posto potpore brzom prekidu neprijateljstava i Njemačka sa 60 posto, zemljle su s najvećom podrškom toj opciji, a podržavaju je i Grci (54 posto), Talijani (50 posto) i Španjolci (50 posto). Na drugoj strani su Nizozemska, gdje samo 27 posto podržava ovu ideju, Poljska (28 posto) i Portugal (41 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojna potpora Ukrajini

Ono oko čega postoji veći konsenzus je isporuka oružja Ukrajini. Većina Europljana, njih 56 posto, i dalje podupire vojnu potporu. U Španjolskoj postotak raste na 61 posto.

Međutim, postoje dvije zemlje u kojima je odbijanje isporuka oružja veće od njihove podrške: Grčka (60 posto odbijanja prema 38 posto podrške) i Italija (50 posto prema 38 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadržavanje sankcija

Play logo

Druga pitanja oko kojih također postoje podjele su sankcije i kupnja ruskog plina u budućnosti. Što se tiče prvog, 51,8 posto Europljana podržava ekonomska ograničenja za sve ruske tvrtke i investitore, postotak koji pada na 29,2 posto u Grčkoj, 33,3 posto u Austriji i 38,1 posto u Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove tri zemlje i Njemačka najviše se ohrabruju da ubuduće ponovno kupuju ruski plin ako se rat završi sporazumom. Tako bi učinilo 63,6 posto Grka, 51,9 posto Austrijanaca, 42,3 posto Nijemaca i 40,8 posto Talijana. U prosjeku se samo 35,1 posto Europljana slaže s ovim stavom.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo