tenzije sve jače / Veleposlanica Srbije odbila primiti notu MVEP-a: 'Provokacija na Bajakovu je za osudu'

'Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna suočiti se s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina', navodi MVEP

9.9.2019.
18:50
VOYO logo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je u ponedjeljak srbijansku veleposlanicu u Zagrebu i izrazilo protest zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika srbijanske vojske u subotu u Hrvatsku, a veleposlanica je odbila primiti prosvjednu notu, priopćeno je iz MVEP-a. 

U MVEP je pozvana veleposlanica Republike Srbije u Zagrebu Mira Nikolić kako bi se srbijanskoj strani izrazilo nezadovoljstvo zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika srbijanske vojske u Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. rujna, što je spriječeno na graničnom prijelazu Bajakovo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika srbijanske vojske bez znanja i suglasnosti hrvatskih vlasti te bez poštovanja propisanog postupka najave.

Iako je srbijanska veleposlanica odbila primiti prosvjednu notu, MVEP je izrazio protest, a navedeni događaj ocijenio provokacijom s ciljem izazivanja incidenta te najoštrije osudio činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene srbijanske institucije, dodaje MVEP. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je strana istaknula da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srbijanskog političkog vodstva koje su uslijedile, smatra nastavkom neprimjerenog postupanja i već dulje vrijeme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske, susjedne države i članice NATO-a i Europske unije. Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna suočiti se s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina, navodi MVEP u priopćenju. 

Premijer Andrej Plenković u subotu je osudio pokušaj ulaska 11 srbijanskih vojnika i poručio da im je namjera bila "provokacija s ciljem izazivanja incidenata". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjopolitičkog stanja u Srbiji opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike", oglasio se u subotu priopćenjem Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Srbijanska premijerka Ana Brnabić u nedjelju je slanje vojnika s odorama ocijenila legitimnim ponašanjem i poručila kako je u Hrvatskoj na djelu revizija povijesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta revizija povijesti koja se događa u Hrvatskoj je zastrašujuća, ne samo za Srbiju i regiju već za cijelu Europu, i to je problem koji nadilazi Srbiju, to je problem EU", rekla je Brnabić. 

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo