Play ponuda

Uz Marš na Drinu vaš sin je pio vino, a naša djeca molila za život

shimmer fallback
25.1.2013.
14:33
Play ponuda

"Mi, majke, supruge, kćeri i sestre 10.000 žrtava genocida u Srebrenici, koje su srpski krvoloci mučki pobili upravo uz zvuke Marša na Drinu, ogorčeni smo da vi, gospodine Vuče, kao sin majke Sene i unuk Sadete i Šerifa, u sjedištu najveće svjetske organizacije propagirate srpski fašizam tako što dovodite zbor i orkestar koji izvodi srpsku koračnicu uz koju se, još od Prvog svjetskog rata, prolijeva muslimanska krv s ove strane Drine.

Kompleks koji vi imate zato što ste porijeklom Musliman i zbog kojeg želite biti veći Srbin od patrijarha, nemojte liječiti preko naših mrtvih koje su vaši sunarodnjaci Srbi pobili samo zato što su bili Muslimani. Nemojte nama, preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici, nanositi dodatnu bol", napisale su majke Srebrenice predsjedavajućem Generalne skupštine UN-a u otvorenom pismu do kojeg je došla agencija Anadolija.

'Srbija je proglašena odgovornom zbog nesprečavanja genocida'

Udruga Majke enklava Srebrenica i Žepa podsjeća Jeremića da je Srbija, presudom Međunarodnog suda pravde, proglašena odgovornom za nesprečavanje genocida, a vojska i policija entiteta Republika Srpska za direktno izvršavanje genocida nad nedužnim bošnjačkim narodom.

"Još od 1914. godine Marš na Drinu je simbol smrti za Bošnjake Podrinja, a za srpske radikale s obje strane Drine je omiljena pjesma. Ujedinjeni narodi, čijom Generalnom skupštinom predsjedavate, uputili su ispriku zbog izvedbe Marša na Drinu pojašnjavajući da je 'UN svjestan da su neki ljudi povrijeđeni izvedbom srpske ratne pjesme'".

'Jeste li svjesni da ste povrijedili Bošnjake?'

Majke Srebrenice u pismu pitaju Jeremića je li svjestan da je povrijedio Bošnjake time što je Marš na Drinu doveo u UN.

"Podsjećamo vas da je 1995. godine, pred očima UN-ovih vojnika počinjen genocid. Tome svjedoče tisuće preživjelih Bošnjaka iz Srebrenice, ali i tisuće mezara u Memorijalnom centru Potočari. Genocid su počinili Srbi, a vojnici UN-a su to nijemo promatrali i, smijemo reći, odobravali. Danas, 17 godina nakon genocida u Srebrenici, ironično je da Generalnom skupštinom UN-a predsjedava jedan Srbin. No, to možda najbolje ilustrira samu sliku odnosa UN-a prema žrtvama i zločincima.

'Ujedinjeni narodi nemaju morala'

Ujedinjeni narodi su još jednom pokazali da su organizacija u kojoj nema morala. Za nas je UN izgubio smisao postojanja i svrhu prije 17 godina. Neka se danas šira svjetska javnost uvjeri kakva je UN organizacija. Uz Marš na Drinu u UN-u pokazali ste da su zločini amnestirani. Neka bude sram i vas, Jeremiću, i cijeli UN zbog ovog postupka. Mi smo izdržale i gore, pa ćemo izdržati i ovo, a učinit ćemo sve da UN odgovara za zločine koje nije spriječio", poručile su majke Srebrenice.

Odvojeno pismo, puno emocija, uputile su Vukovoj majci Seni Jeremić, poručujući joj da je njen sin dirao u još svježe rane majki, sestara, supruga i kćerki koje su u genocidu u Srebrenici ostale bez najmilijih.

"Vjerojatno ste se odgajajući djecu, ili gledajući kako to drugi rade, upoznali sa situacijom kad se jedna majka žali drugoj zbog zijana i lopovluka djece. Ovo pismo je upravo takva jedna žalba, samo što se vama ne žali jedna ili dvije majke iz susjedstva, nego nas nekoliko tisuća, koje smo uvrijeđene i ponižene postupkom vašeg sina. Poštovana gospođo, trebate znati da se vaš sin prije nekoliko dana igrao sa smrću naše djece. Kamo sreće da su se igrali kao ostala djeca u svijetu, no to nisu ni mogli, jer tisuće naše djece je mrtvo, a vaš sin se poigrao njihovom smrću.

'Naše rane su još svježe'

Drago nam je što je vaše dijete uspjelo postati značajna figura najveće organizacije koja se bavi zaštitom humanosti i prava ljudi. Sve mi, majke ovog svijeta, dok smo odgajale djecu samo smo im htjele najbolje u životu i htjele smo ih izvesti na pravi put, put na kojem se poštuje pravda i humanost. Našu djecu su ubili na tom putu, a njihove kosti i danas tražimo, a vaš sin je postao značajna figura u organizaciji koja je nijemo promatrala i odobravala smrt naše djece. To je bilo prije 17 godina, ali naše rane su svježe i nikada neće zacijeliti, barem to vi trebate znati, jer ste i sami majka", stoji u pismu.

"Možete li zamisliti da netko ubije vašeg Vuka, pa da više od 15 godina nakon tog ubojstva pitate gdje su mu kosti da ih možete dostojno pokopati? Vjerujemo da na trenutak možete zamisliti tu situaciju. Ne želimo da nas pogrešno razumijete, ne želimo smrt vašem djetetu ili bilo kojem čovjeku na planetu. Želimo da znate da je vaše dijete, prije nekoliko dana, dovođenjem zbora koji je intonirao skladbu Marš na Drinu u UN-u, diralo u naše friške rane i igralo se smrću naše djece.

Mnogi kažu da je skladba nastala u kontekstu Prvog svjetskog rata, no ta skladba za nas nije ništa drugo nego muzika uz koju su orgijali Srbi dok su ubijali, silovali, protjerivali, pljačkali i palili. Gospođo Jeremić, uz Marš na Drinu vaš sin je ispijao čaše vina u svečanoj atmosferi, a naša su djeca slušajući tu skladbu molila za život i tražila razloge da ostanu na ovom svijetu samo još koji trenutak. Nadamo se da nas razumijete, kao majka majku. Nemojte biti ljuti zbog ovoga pisma, budite sretni. Jer nas je tisuće majki koje bismo dale sve na svijetu da nam se druga majka požali na sina. Naružite ga i neka vam je živ i zdrav", napisale su majke Srebrenice majci Vuka Jeremića.

Play ponuda
Play ponuda