U DOBI OD 82 GODINE / Umro posljednji grčki kralj Konstantin II.: Vladavina mu je bila obilježena nestabilnošću koja je kulminirala vojnim udarom

Image
Izvor: Profimedia

Na referendumu koji je nakon pada hunte 1974. raspisala vlada nacionalnog jedinstva na čelu s Konstantinom Karamanlisom, Grci su po drugi put odbacili monarhiju

10.1.2023.
23:48
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bivši grčki kralj Konstantin II., čija se devetogodišnja vladavina poklopila s jednim od najturbulentnijih razdoblja u političkoj povijesti zemlje, preminuo je u utorak u dobi od 82 godine, objavila je državna televizija ERT.

Konstantin II., jedini sin kralja Pavla i kraljice Frederice, došao je na prijestolje 1964. nakon što mu je otac umro, ali je njegova vladavina bila obilježena političkom nestabilnošću koja je kulminirala vojnim udarom 21. travnja 1967. Nekoliko mjeseci kasnije bio je prisiljen pobjeći iz zemlje nakon što je vodio neuspješni udar protiv tadašnje vladajuće vojne hunte. U inozemstvu je ostao sve dok hunta nije ukinula monarhiju 1973.

Na referendumu koji je nakon pada hunte 1974. raspisala vlada nacionalnog jedinstva na čelu s Konstantinom Karamanlisom, Grci su po drugi put odbacili monarhiju, čime je Konstantin postao posljednji kralj Grčke. Kasnije mu je Atena oduzela državljanstvo.

Dobio odštetu

Godine 2002. on i ostali članovi obitelji dobili su odštetu od 13,7 milijuna eura za svoju bivšu imovinu u Grčkoj koja uključuje imanje palače Tatoi sjeverno od Atene koje se trenutačno obnavlja, te vilu na Krfu.

Sa suprugom, grčkom kraljicom Anne-Marie, bivši kralj, jedriličar čiji je tim osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1960., imao je petero djece.

U svom posljednjem javnom pojavljivanju u središtu Atene prošle godine, bivši kralj viđen je u invalidskim kolicima, u društvu svoje sestre, bivše španjolske kraljice Sofije i ostalih članova obitelji.

Zbog kroničnih problema sa srcem i kretanjem, zdravstveno stanje bivšeg kralja se pogoršalo te je posljednjih mjeseci nekoliko puta bio hospitaliziran.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču