Novi skandal s hranom trese 16 zemalja Europe

shimmer fallback

Novi skandal u prehrambenoj industriji trese Europu.

11.2.2013.
12:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dok su u Hrvatskoj potrošači zadnjih nekoliko dana zgroženi otkrićem da je u mlijeku renomiranih hrvatskih proizvođača otkriven opasni aflatoksin, u Europi, prvenstveno Velikoj Britaniji i Francuskoj, buru je digla konjetina koja je pronađena u proizvodima koji su deklarirani kao proizvodi od govedine.

Lazanje od konjetine

Iako konjsko meso ne predstavlja rizik za potrošače, otkriće Britanske agencije za sigurnost (FSA) izazvalo šok u javnosti. Na Otoku su najavili povlačenje najmanje deset milijuna komada proizvoda dviju kompanija. Riječ je o lazanjama, špagetima s mesom i musaki.

Prije nekoliko dana Agencija je otkrila da lazanje od "govedine" britanske tvrtke sadržavaju velik udio konjskog mesa. Lažno deklarirana konjetina otkrivena je i u proizvodima jedne francuske tvrtke. Od testiranih 18 primjeraka lazanja ove tvrtke u jedanaest je otkriveno konjsko meso, koje je imalo udio od 60 do 100 posto.

"Vjerovali smo da u proizvodnji koristimo provjerenu francusku govedinu, a opskrbljivali su nas rumunjskom konjetinom. Šokirani smo!", kazao je Matthieu Lambeaux, direktor podružnice francuske tvrtke.

Meso iz Rumunjske

Istraga je u tijeku, a prema sada dostupnim podacima, sporno meso pod lažnim deklaracijama više dobavljača je nabavljalo u Rumunjskoj. Otkriveno je da je dio konjskog uvezen s Cipra.

BBC javlja da je sedam velikih francuskih trgovačkih lanaca s polica povuklo smrznute proizvode od govedine jedne britanske i jedne francuske tvrtke. Za sada je poznato da se sporni proizvodi prodaju u trgovinama u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Švedskoj, Irskoj i Rumunjskoj, te još u 11 europskih zemalja. BBC ne navodi o kojim je zemljama riječ.

Prošli mjesec su inspektori u Irskoj otkrili konjetinu u nekim proizvodima koje su prodavali veliki trgovački lanci.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču