NEGATIVNI KOMENTARI / Učitelji se bune zbog zbog reforme: 'Ovo je mogao napisati samo netko tko ne zna što znači rad s djecom'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL/Ilustracija

Dvije peticije, jedna za jaču satnicu informatike, druga za dvije učiteljice u cjelodnevnoj (razrednoj) nastavi, svaka s više od 2000 potpisa, kao i preko 600 uglavnom negativnih komentara prikupljenih u nepunih pet dana javne rasprave, reakcije su na velike promjene u osnovnim školama i projekt cjelodnevne škole Ministarstva znanosti i obrazovanja

28.3.2023.
10:07
Josip Regovic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Učitelji se bune zbog reforme, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne želi otkriti autore tzv. cjelodnevne nastave, piše u utorak Jutarnji list.

Dvije peticije, jedna za jaču satnicu informatike, druga za dvije učiteljice u cjelodnevnoj (razrednoj) nastavi, svaka s više od 2000 potpisa, kao i preko 600 uglavnom negativnih komentara prikupljenih u nepunih pet dana javne rasprave, reakcije su na velike promjene u osnovnim školama i projekt cjelodnevne škole Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideje ministarstva u dokumentu pod egidom "uravnoteženog, pravednog, učinkovitog i održivog sustava odgoja i obrazovanja u osnovnoj školi kao cjelodnevnoj školi" prema mišljenju većine učitelja uključenih u javnu raspravu u sadašnjoj verziji nemaju šansu za prolaz.

Image
i prije 'generalne' probe /

Ravnatelji, nastavnici i sindikati na nogama zbog cjelodnevne škole, učenici sretni: 'Nemamo zadaće!'

Image
i prije 'generalne' probe /

Ravnatelji, nastavnici i sindikati na nogama zbog cjelodnevne škole, učenici sretni: 'Nemamo zadaće!'

"Molim vas, razmislite još jednom", najblaža je molba (u odnosu na "Ovakav model je najgluplje što je MZO napisao, gluplje je čak i od Škole za život" ili "Ovo uništavanje sustava obrazovanja treba odmah zaustaviti", komentar Jarmine Naranđe, zgrožene profesorice savjetnice u mirovini).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruke iz zbornica glase: "Ovo je mogao napisati samo netko tko ne zna što znači rad s djecom u školi; reforma da, ali ovakva nikako; škola koju prezentirate ni po čemu nije uravnotežena, pravedna, a neće biti ni učinkovita".

Dio učitelja plan ministarstva smatra ambicioznim i neostvarivim, a dio navodi da je nepripremljen i kao takav nejasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvu posebno zamjeraju što o novostima saznaju iz medija, odnosno što učitelje nitko nije pitao za mišljenje. Ministra Radovana Fuchsa jedna učiteljica čije smo mišljenje dobili zato poziva da prije nego što krene s nepromišljenim promjenama provede kao učenik u nekoj od škola od 7.50 do 17 sati, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo