Strani mediji prenose da se sumnja kako su posljednji smrtni slučajevi posljedica konzumiranja krastavaca iz Španjolske, a na kojima je otkrivena bakterija.
U Španjolskoj su uzeti uzorci poljoprivrednih zemljišta na jugu zemlje odakle su uvezeni krastavci na kojima je otkrivena bakterija, a koji će biti poslani u laboratorij. Utvrdit će se jesu li kontaminirani Escherichiom coli bili i prije dolaska iz južne Španjolske ili se to dogodilo tijekom transporta.
U Njemačkoj se pak nekoliko stotina ljudi požalilo na neke simptome zaraze. Bakterija uzrokuje krvavu dijareju, velike glavobolje i bolove u trbuhu, a u težim slučajevima uzrokuje prestanak rada bubrega.
Najviše je zaraženih u sjevernim njemačkim pokrajinama Schleswig-Holsteinu, Donjoj Saskoj i Hamburgu. Stručnjaci pozivaju stanovnike, a pogotovo one iz najugroženijih područja, da izbjegavaju konzumiranje krastavaca, rajčice i salate.
Bakterija Escherichia coli nalazi se u izmetu goveda, a zaraženi su oboljeli nakon konzumacije sirovih krastavaca, rajčica i salate koji su bili gnojeni stajskim gnojivom.
Vezani članci:
arti-201105251005006 arti-201105260132006 arti-201105250474006 arti-201105240517006