Play ponuda

U TERMINALNOJ JE FAZI RAKA, IZGUBILA JE DVOJICU SINOVA, ALI NE ODUSTAJE: / Ovu hrabru ženu nazivaju ‘korona ratnicom’

Image
Foto: Pixabay

Ramu Sahu indijska vlada naziva 'korona ratnicom'. Ona je zdravstvene radnica koja zajednici pomaže u borbi protiv pandemije. Ali, ona se bori i protiv raka

6.5.2020.
13:52
Pixabay
Play ponuda

Svakog jutra, 46-godišnja Rama Sahu napušta svoj dom u istočnoj državi Orissa kako bi od vrata do vrata obišla sugrađane i podijelila životne namirnice. Hoda po velikim vrućinama - prosječna ljetna temperatura u Orissi doseže 40 stupnjeva - kako bi posjetila 201 domaćinstvo, javlja Sushila Singh za BBC.

Svakodnevno se susreće s istim licima, ali nitko od njih ne zna da joj je dijagnosticiran rak maternice. Stanje joj je toliko loše da tijekom obilazaka nosi pelene. "Kad radim, zaboravljam sve svoje probleme," kaže, "Um je uvijek zaposlen." Indijska vlada nazvala ju je "korona ratnicom".

Od čega se sastoji posao?

Njezin posao je postavljanje pitanja obiteljima kako bi otkrila pokazuje li netko od njih simptome Covida-19, savjetuje ih o izolaciji i normama socijalne distance te distribuira hranu. Strpljivo odgovara na njihova pitanja i unosi podatke u obrazac.

Obrazac se zatim dostavlja lokalnim dužnosnicima, koji svaki dan razvrstavaju podatke po okruzima kako bi pratili trendove i dokumentirali slučajeve u zemlji koja je velika i gusto naseljena.

Kod kuće je samo kada je boli

Takvih je radnika stotine tisuća širom Indije. Uslijed stroge nacionalne karantene, koja je započela 25. ožujka, oni također donose obroke siromašnima i daju im prijeko potrebne savjete u vezi s pandemijom.

"Potrebni smo u ovim teškim vremenima", kaže Sahu. I zato, dodaje, nastavlja raditi svoj posao iako se bori s teškom bolešću.

"Ostane kod kuće samo kada je jako boli", kaže njezin suprug Ramesh. "Kod kuće puno plače, ali sve to zaboravi dok radi", dodaje. "Ali njezini nadzornici imaju razumijevanja i pitaju je da uzme pauzu i odmori se."

Izgubili su dvojicu sinova

Par je imao dvojicu sinova, ali obojica su umrla. Jedan je imao četiri godine, a drugi samo šest mjeseci. "Naš se svijet srušio", prisjetio se Ramesh. Kaže da su se oboje razboljeli, ali da ne zna koja je bolest bila u pitanju.

Rekao je da su on i njegova supruga željeli ponovno postati roditelji. No, dok su pokušavali 2014. godine Rami je dijagnosticiran rak.

Gospodin Sahu posjeduje dućan. Radio je na gradilištima u drugoj državi, ali se nakon toga vratio kući. Kaže da su otišli na liječenje sve do grada Mumbaija i započeli s kemoterapijom. Liječnici su joj rekli da se oporavila, ali rak se ubrzo vratio. "Liječnik nam je rekao da ne može ništa učiniti jer je rak u posljednjoj fazi", kaže Ramesh.

Rama Sahu je usprkos tome nepokolebljiva. Kaže da joj je posao podučavati ljude o korištenju maski i kako oprati ruke. "Iako je bolesna, nije odustala. Tako smo joj zahvalni ", kaže Laxman Gowda, seoski poglavar, piše BBC.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Play ponuda
Play ponuda