U MOSKVI SE SASTALI PUTIN I VUČIĆ: / 'Srbija pokazala kao veoma pouzdan partner Ruske Federacije, nikada nisu išli protiv nas'

'Veoma mi je ugodno što večeras imamo mogućnost u neformalnoj atmosferi uoči sutrašnje svečanosti (proslave Dana pobjede nad fašizmom) razgovarati o svim našim odnosima.'

8.5.2018.
23:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić sastali su se u utorak navečer u Moskvi i razgovarali o rusko-srpskoj suradnji, realizaciji zajedničkih investicijskih projekata i o aktualnim regionalnim pitanjima, priopćio je Kremlj, a prenose beogradski elektronički mediji.

180. obljetnica diplomatskih odnosa Rusije i Srbije

Susret s Vučićem prvi je sastanak ruskog predsjednika Putina s nekim stranim državnikom nakon što je u ponedjeljak na inauguralnoj ceremoniji prisegnuo na četvrti mandat na čelu Rusije. Uz aktualnu situaciju, perspektive rusko-srpske suradnje, zajedničke investicijske projekte, Putin i Vučić razmijenili su mišljenja "i o aktualnim regionalnim pitanjima", navodi Kremlj. Putin je podsjetio da Rusija i Srbija ove godine obilježavaju 180. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa, ističući da raste rusko-srpska trgovinska razmjena uz prošlogodišnji porast od 23 posto.

'Srbija i Rusija su zajedno istupile u borbi protiv zajedničkog neprijatelja'

"Veoma mi je ugodno što večeras imamo mogućnost u neformalnoj atmosferi uoči sutrašnje svečanosti (proslave Dana pobjede nad fašizmom) razgovarati o svim našim odnosima", rekao je Putin na početku razgovora, naglasivši da je povod susretu i razgovoru kraj Drugog svjetskog rata". "U povijesnom sjećanju našeg naroda su slavne stranice povijesti - Srbija i Rusija su zajedno istupile u borbi protiv zajedničkog neprijatelja", istaknuo je Putin. Beogradski mediji prenose i početak Vučićeva obraćanja ruskom predsjedniku u kojem je istaknuo da se "Srbija pokazala kao veoma pouzdan partner Ruske Federacije", te da, "u trenucima koji nisu uvijek bili laki za Rusiju, nikada nije išla protivno interesima Rusije i ruskog naroda".

"Srpski narod nikada neće zaboraviti vašu potporu ni 2015. godine kada ste narod koji je najviše stradao na Balkanu spasili od žiga genocidnog naroda, stavljajući veto na britansku rezoluciju (o genocidu u Srebrenici), ali i mnogo puta pomažući nam da sačuvamo teritorijalni integritet i suverenitet", poručio je Vučić. Srbijanski šef države izrazio je zadovoljstvo porastom trgovinske razmjene, navodeći kako je "samo u prva tri mjeseca ove godine uvećan za 10 posto u odnosu na dobru 2017. godinu". "Srbija će čuvati svoju nezavisnost, vojnu neutralnost i neće postati članica NATO-a, ni bilo kog drugog vojnog saveza", poručio je predsjednik Srbije ruskom šefu države.

Razgovori o ekonomskoj i vojno-tehničkoj suradnji

Vučić je po dolasku u Moskvu beogradskim novinarima koji prate posjet najavio da će teme razgovora biti ekonomska i vojno-tehnička suradnja, vojna neutralnost Srbije te plinovod Turski tok. Na pitanje što očekuje od razgovora u Rusiji rekao je da su i on i Srbija premaleni da bi nešto očekivali, već samo mogu zamoliti. "Da li imam nešto da zamolim predsjednika Putina? Imat ću. Ali, nažalost, to će ostati za nas dvojicu", rekao je predsjednik Srbije i najavio da će Putina pozvati da posjeti Srbiju krajem godine kad se bude obilježavala proslava pobjede u Prvom svjetskom ratu, važnih pobjeda u Drugom svjetskom ratu te pripojenje Vojvodine Srbiji.

Vučić i Putin nastavili su večeras razgovore u četiri oka iza zatvorenih vrata, a nastavit će ih tijekom radne večere. U srijedu 9. svibnja, drugog dana posjeta Moskvi, Vučić će na Crvenom trgu nazočiti vojnoj paradi ruske vojske u povodu Dana pobjede nad fašizmom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali