TUGA U SRBIJI: / Beskućnik kojeg su neki dan zapalila 2 dječaka imao je veliko, toplo srce - ovo je njegova priča

Nakon što se jučer doznalo za stravičnu smrt 64-godišnjeg beskućnika u Novom Sadu, kojeg su zapalila djeca od 12 godina, Blic danas donosi njegovu životnu priču.

15.12.2016.
17:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Podsjetimo, Dragutin Todorčević je preminuo kada je u noći s ponedjeljka na utorak, jedan od 12-godišnjaka bacio zapaljene novine na kartone sa kojima je beskućnik bio pokriven.

Dvanaestogodišnjak koji je izazvao požar od čijih je posljedica nesretni Dragutin preminuo živi s obitelji, kao i još jedan od dječaka koji su sudjelovali u požaru, dok treći dječak živi u Domu za djecu bez roditeljske skrbi. Policiji je dječak rekao da nije namjeravao zapaliti čovjeka već je zapaljene novine na njega bacio 'iz zabave'.

Sva trojica dječaka su nakon davanja iskaza policiji puštena kućama.

Dragutinova tužna sudbina

Dragutinova je sudbina bila teška i tužna. Dugo je živio u prihvatilištu za beskućnike u Futogu, gdje se bavio umjetnošću. Prije dvije godine je napustio taj prihvatni centar, a ranije je o svom tamošnjem životu govorio za Radio-televiziju Vojvodine rekao da je tamo završilo nakon što se poslije ekonomskog kraha i razvoda braka odao alkoholu i ostao na ulici. Tamo su mu ukrali štake, a kad je zvao policiju kako bi to prijavio, a oni su zatim pozvali Crveni križ koji ga je doveo u prihvatilište.

Sudjelovao u priredbama u humanitarnim akcijama

Tamo je Dragutin često sudjelovao u izložbama, pjesničkim večerima i predstavama, a često je recitirao i vlastite stihove.

Nisu mu bile strane ni dobrotvorne akcije, iako je i sam bio beskućnik. Jedna od takvih bila je akcija kićenja božićnih drvaca, a novac koji su u toj novogodišnjoj akciji prikupili, donirali su udruzi za djecu-leptire.

Pobjednička jelka bila je upravo ona koju je Dragutin ukrasio zajedno s još jednim korisnikom prihvatilišta. Ministarstvo im je za izradu dalo tek sitni džeparac.

Dragutin je primao i mirovinu, a inače je otac petero već odrasle djece.

Iz ustanove otišao sa ženom, kasnije opet završio na ulici

Voditeljica prihvatilišta Anđelka Barac rekla je za Blic kako je Todorčević sam htio napustiti smještaj, nakon što je u njemu proveo dvije godine, a iz njega je otišao sa ženom, također korisnicom te ustanove.

'Iznajmili su stan u Novom Sadu, ali kada je ona umrla on je počeo lutati po ulicama. Zvali smo ga nazad u Dom, ali nije htio doći', rekla je Barać.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali