Mnogi njemački ugostitelji i njihovi gosti su jedva dočekali popuštanje mjera koje su praktički od početka studenog prošle godine posjet kafiću ili restoranu činile nemogućim. Prvo su otvorili terase , a sada većina restorana otvara i unutarnje dijelove. Sve i dalje pod epidemiološkim mjerama.
Mnogi se nisu vratili
No najveće brige ugostiteljima trenutno zadaje pomanjkanje osoblja. U Njemačkoj je većina konobarica i konobara ovaj posao obavljala kao dodatno zaposlenje ili honorarni posao uz studij ili školu, prenosi DW. U mjesecima potpunog zatvaranja mnogi su se preorijentirali na druge izvore zarade i velik dio njih je time ostao nepovratno izgubljen kao radna snaga u ugostiteljstvu. Teško je pronaći dovoljno ljudi za rad i da vladaju normalni uvjeti. Rezultat je poskupljenje usluga u ugostiteljstvu i do 10 posto.
Mnogi, iako im je država pomogla, nisu preživjeli ovo teško razdoblje.Samo do veljače je izgubljeno 120.000 radnih mjesta u gastronomiji i ugostiteljstvu, piše ovaj portal.