''i odustanu od represije / Tajvan pozvao Kinu da poštuje rezultate predsjedničkih izbora: 'Neka se suoče sa stvarnošću'

Image
Foto: Profimedia

Tajvan je pozvao KInu da poštuje rezultate predsjedničkih izboria na kojima je pobijedio Lai Ching-te

14.1.2024.
7:17
Profimedia
VOYO logo

"Ministarstvo vanjskih poslova poziva vlasti u Pekingu da poštuju rezultate izbora, suoče se sa stvarnošću i odustanu od represije na Tajvan", navodi se u priopćenju tajvanskog ministarstva koje tvrdi da je primilo čestitke više od 50 zemalja.

Podsjetimo, japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawe čestitala je novom predsjedniku Laiju Ching-teju (64) koji je pobijedio u prvom krugu izbora s 40,1 posto glasova. Kinesko veleposlanstvo u Japanu protivi se njezinoj čestitci. Kinesko je pak veleposlanstvo u Japanu opisalo čestitku kao "miješanje u unutarnje stvari Kine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina, inače, Tajvan smatra jednom od svojih pokrajina i potvrdila je da je ovo glasovanje "neće spriječiti ponovno ujedinjenje".

"Mi ćemo se čvrsto suprotstaviti separatističkim aktivnostima usmjerenim na neovisnost Tajvana, kao i stranom uplitanju", rekao je glasnogovornik kineskog ureda za odnose s Tajvanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Tajfun 'Štene pogodio Tajvan, ozlijeđeno 190 ljudi'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo