ALI IMA BAZEN... / Svi su zinuli kada su vidjeli po kojoj se cijeni iznajmljuje garsonijera u središtu grada: 'Gdje vam je pamet?'

Image
Foto: Profimedia

Anketa je pokazala da najviše građana mjesečno za stan - bilo da je u pitanju kredit ili najam stana - plaća između 500 i 700 eura

25.11.2022.
15:08
Profimedia
Play logo

U desetom, multikulturalnom, okrugu Beča troškovi stanovanja građane ostavljaju bez teksta. Tako je nedavno brojne građane zaprepastio iznos mjesečnog najma za stan od svega 28 kvadrata u bečkom Favoritenu, javlja Heute.

Stan se, naime, iznajmljuje po cijeni od 1135 eura mjesečno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna soba, 28 kvadrata, terasa, 15 minuta hoda od stanice podzemne željeznice Reumannplatz", stoji u oglasu, a potrebno je platiti i polog od 500 eura. Stan je dostupan bez provizije, a dodatna pogodnost je i zajednički bazen na krovu koji je sezonski otvoren.

Reakcije nisu baš pozitivne

Stan je dostupan za useljenje od 7. siječnja 2023., navodi se u oglasu, kao i da "studio ima vlastitu kupaonicu s tuš kabinom i WC-om, predsoblje i dobro opremljenu čajnu kuhinju s priborom za kuhanje i posuđem".

Oglas se brzo proširio društvenim mrežama, a reakcije nisu pozitivne: "Nevjerojatno", "Gdje vam je pamet?", "Ovo je vic mjeseca", bili su samo neki od komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Heute je ovom prigodom postavio i anketu koju je ispunilo preko 26 tisuća ispitanika. Anketa je pokazala da najviše građana mjesečno za stan - bilo da je u pitanju kredit ili najam stana - plaća između 500 i 700 eura, njih 25 posto izdvaja između 701 i 1000 eura, a isti je postotak i onih koji za stan mjesečno plaćaju manje od 500 eura. Svega 13 posto građana za stan izdvaja između 1001 i 1500 eura mjesečno, a njih 6 posto preko 1500 eura dok se četiri posto ispitanika nije izjasnilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POGLED NA KVARNER /

Cijene stanova i za najam i za kupnju otišle u nebo: Početna cijena garsonjerice ide od 5000 kuna pa sve do 30 tisuća

Image
POGLED NA KVARNER /

Cijene stanova i za najam i za kupnju otišle u nebo: Početna cijena garsonjerice ide od 5000 kuna pa sve do 30 tisuća

Stan s pologom od 12.000 eura

Inače, ovo nije prvi oglas koji je privukao pažnju medija. Tako je prije nekoliko dana reakcije izazvao i oglas za "mali gradski stan" od 124 kvadrata, koji se doduše nalazi na izvrsnoj lokaciji - točno na Stephansplatzu u središtu i s pogledom na ostakljenu kuću Haas i cijeli Graben, a za koji mjesečni najam košta 2953 eura.

Luksuzna nekretnina ima tri sobe i mini-balkon, a najam je ograničen na tri i pol godine. Polog iznosi četiri mjesečne najamnine, odnosno oko 12.000 eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Impresivan je i polog: iznosi četiri mjesečne najamnine, odnosno oko 12.000 eura, a potrebno je platiti i posredničku naknadu od dvije mjesečne najamnine odnosno, nešto manje od 6000 eura.

Međutim, stan je djelomično namješten što znači da je dio budžeta potrebno uložiti u opremanje objekta, a troškovi grijanja za stan u staroj zgradi čine također značajnu stavku u budžetu. No čak i bez tih troškova, impresivno zvuči podatak da bi tri i pol godine boravka u tom stanu koštalo 124.058 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo