OPEN BALKAN / Stvara li Vučić 'novu Jugu' ili 'mini Schengen'? 'Kroz naše će se zemlje prolaziti bez granica...'

Naglasio je da tri države moraju pokazati da više "nisu maloljetne" i da ne moraju služiti nikome osim svom narodu

29.7.2021.
13:45
Milos Tešić/ATAImages/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Skoplju se održava veliki regionalni ekonomski forum u okviru inicijative "Mini Schengen" na kojem je, uz premijere Sjeverne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Ramu, i srpski predsjednik Aleksandar Vučić, piše B92.

Blic piše kako je danas predstavljeno i novo ime za tu inicijativu - "Open Balkan" ili "Otvoreni Balkan". Trojica državnika potpisala su memorandume o suradnji u olakšavanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, o suradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu te o suradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

'Ovo su velike stvari'

"Ovo što radimo mi u Skoplju, Tirani i u Beogradu su velike stvari. Ako uspijemo, bit će to ogroman uspjeh, a ako ne uspijemo - bar će ostati da je netko pokušao. U narednih godinu, dvije najkasnije želimo napraviti da kroz naše tri zemlje možemo prolaziti bez granica, da kamioni koji voze iz Skoplja do Beograda ili Tirane prođu bez zaustavljanja, bez da ih itko išta pita, dok će se drugi morati malo zaustaviti", kazao je danas Vučić.

Naglasio je da tri države moraju pokazati da više "nisu maloljetne" i da ne moraju služiti nikome osim svom narodu. "Kada smo kretali s ovom inicijativom, svoj trojici se činilo da je to nešto dobro, nešto što mijenja stvari na Balkanu. Odlučili smo da od pogleda u prošlost, glavu okrenemo prema budućnosti", kazao je Vučić.

"Otvara nam se bezbroj mogućnosti. Naše tri zemlje završit će godinu s ukupno 76 milijardi eura ukupnog BDP-a. To je manje od Slovačke. A možemo ih prestići za pet, šest godina i potpuno promijeniti odnos snaga. Možemo biti razvojna mašinerija i mašinerija rasta ovog dijela Europe", rekao je Vučić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali