ŠTRAJK ZBOG PADA KUPOVNE MOĆI: / Taksisti zakrčili promet, palili gume, ima ozlijeđenih...

Image
Foto: AFP, THOMAS SAMSON

Francuski taksisti, kontrolori leta, učitelji i javni službenici zbog pada kupovne moći u utorak su stupili u štrajk koji je u Parizu i oko njega poremetio promet i izazvao nekoliko incidenata.

26.1.2016.
12:35
AFP, THOMAS SAMSON
VOYO logo

Prvi incidenti zabilježeni su tijekom jutra u zapadnom dijelu glavnog grada gdje su taksisti zakrčili promet u oba smjera na pariškoj obilaznici i zapalili gume. Snage reda intervenirale su kako bi maknule barikade i pokušale ponovno uspostaviti normalan promet.

Taksisti protiv nelojalne konkurencije

Upravo je štrajk taksista najavljen kao najvažniji dio mobilizacije u Francuskoj i mogao bi izazavati velike probleme u prometu, prije svega u Parizu i oko njegova dva aerodroma, Roissy Charles de Gaulle i Orly. Tamo je već tijekom jutra zabilježeno nekoliko incidenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je prosvjednik ozlijeđen na Orlyju kada ga je udario kombi koji je pokušao proći. Vozača je ispitala policija, a on je objasnio da je ubrzao jer ga je uhvatila panika.

Tisuće vozača taksija pozvano je na štrajk u čitavoj Francuskoj u znak prosvjeda protiv nelojalne konkurencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli štrajk taksista, u lipnju 2015. bio je usmjeren protiv UberPopa, niskobudžetne tvrtke američkog VTC Ubera. UberPop je otad zabranjen, ali se sektor nije smirio i bilježi u Parizu pad aktivnosti od oko 20 do 30 posto.

Preventivno otkazivanje 20 posto letova?

Uz štrajk taksista prosvjeduju i javni službenici zbog mjera štednje nametnutih od srpnja 2010. i pada kupovne moći, ali i, kako kažu, zbog zatvaranja radnih mjesta "u ključnim sektorima javne uprave".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom dana u čitavoj Francuskoj predviđeno je između 110 i 120 okupljanja, a trebali bi se pridružiti i nastavnici koji prosvjeduju protiv reforme srednjoškolskog obrazovanja.

Očekuje se da će se prosvjedu priključiti još nekoliko sektora, među kojima i kontrolori leta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je Opća uprava za civilno zrakoplovstvo zatražila od kompanija da preventivno otkažu u utorak oko 20 posto letova jer se "na čitavom teritoriju očekuju poremećaji zračnog prometa".

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo