NETKO LAŽE

ŠTO SE DOGAĐA? SAD navodno seli atomske bombe iz Turske u Rumunjsku, Rumunji sve opovrgavaju

Sjedinjene Američke Države navodno su počele prebacivati atomsko oružje iz Turske u Rumunjsku zbog pogoršanja odnosa između Washingtona i Ankare, potvrdila su dva nezavisna izvora za briselski portal EurActiv.com. Međutim, Bukurešt opovrgava da će oružje biti stacionirano kod njih.

Prema jednom od tih izvora, premještanje je vrlo problematično u tehničkom i političkom smislu. “Nije lako prebaciti dvadesetak atomskih bombi”, rekao je taj izvor koji je želio ostati anoniman.

Prema navodima u posljednjem izvještaju Centra Simson, od hladnog rata je oko 50 američkih taktičkih atomskih bombi stacionirano u turskoj bazi Incirlik, stotinjak kilometara od sirijske granice.

NAKON SASTANKA ERDOGANA I PUTINA: Turska je zaprijetila izlaskom iz NATO-saveza

Diplomatski odgovori Amerike

Nakon nedavnog pokušaja državnog udara u Turskoj, u Incirliku je isključena struja, a turska vlada je zabranila američkim avionima da polijeću i slijeću u bazu. Na kraju je i zapovjednik baze uhićen zbog umiješanosti u puč. “Ne zna se bi li SAD mogao zadržati kontrolu nad tim oružjem u slučaju dugotrajnog građanskog rata u Turskoj”, navodi se u izvještaju.

Drugi izvor je za EurActiv.com rekao da su nakon pokušaja državnog udara, američko-turski odnosi toliko pogoršali da Washington više ne vjeruje Turskoj da bi tu mogao držati nuklearno naoružanje.

JOŠ BAHATIJI NAKON PUTINA: Erdogan SAD-u postavio ultimatum – Ili šarlatan Gulen ili Turska

Prema tom izvoru, američko naoružanje premješta se u zakoplovnu bazu Deveselu u Rumunjskoj. Baza Deveselu, nedaleko od grada Caracal, također je i novi dom američkog raketnog štita, što je naljutilo Rusiju, a stacioniranje američkog taktičkog atomskog oružja nadomak ruske granice vjerojatno će još više razbjesniti Moskvu.

EurActiv.com je poslao upit ministarstvima vanjskih poslova Turske i Rumunjske za komentar koja su obećala odgovor, kao i američkom State Departmentu, koji je nakone nekoliko sati priopćio da je pitanje proslijedio ministarstvu obrane.

NATO je poslao EurActivu diplomatski sročen komentar u kojem impliciraju da saveznici moraju osigurati da američko atomsko oružje razmješteno u Europi ostane “sigurno”.

Rumunjska demantira da je postala baza za američko atomsko oružje

Rumunjska je demantirala tvrdnje prema kojima se američko atomsko naoružanje seli iz Turske kako bi bilo stacionirano na rumunjskom teritoriju.

Ministarstvo vanjskih poslova Rumunjske oštro je demantiralo informaciju da je Rumunjska postala baza za američko nuklearno oružje, javljaju rumunjski mediji.

Službeni predstavnik State Departmenta John Kirby izjavio je da SAD ne vidi razlog za zabrinutost zbog poboljšanja odnosa između Moskve i Ankare, budući da se “bilateralni odnosi između Turske i Rusije tiču samo njih samih”.

Povratak na Net.hr