POMAMA ZA NEKRETNINAMA NA MORU / Traže se mali stanovi duž Jadrana i Mediterana: Evo koliko košta 30 kvadrata u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Grčkoj i Turskoj

Srbi najveći interes pokazuju za male stanove i apartmane na Jadranu i istočnoj obali Mediterana

17.6.2021.
22:04
Ilustracija: Ivo Čagalj/PIXSELL

Unatoč krizi, niti ove godine ne jenjava interes građana Srbije za kupnjom nekretnina na obali, bilo hrvatskoj, crnogorskoj ili grčkoj, a u posljednje vrijeme i turskoj. S oporavkom od pandemije i otvaranjem granica raste potražnja za malim apartmanima i garsonijerama od tridesetak četvornih metara. Cijene se, piše Blic, nemalo razlikuju od države do države.

U Hrvatskoj najskuplje

Tako su cijene nekretnina u Hrvatskoj najskuplje. Tako primjerice jednosoban stan od 39 kvadrata na Hvaru, udaljen 300 metara od obale, s vrtom i posebnim parkirnim mjestom košta oko 130.000 eura, odnosno oko 3333 eura po kvadratu.

No, moguće je naći jeftinije nekretnine na atraktivnim lokacijama, pa tako potpuno opremljena garsonijera od tridesetak kvadrata u Rovinju, na 200 metara od plaže košta 95.000 eura, odnosno 3275 eura po kvadratu. Stan od 37 kvadrata na 400 metara od mora moguće je kupiti i za 99.000 eura. U Puli, pak, garsonijera od 25 kvadrata smještena 200 metara od obale stoji svega 55.000 eura.

Osim visokih cijena, pravila za strane državljane pri kupnji nekretnina u Hrvatskoj su među kompliciranijima. U slučaju da oni nisu državljani zemalja EU-a primjenjuje se pravilo uzajamnosti, odnosno nekretninu mogu kupiti državljani onih zemalja u kojima nekretnine mogu kupiti Hrvati. Osim toga, strani državljani ne mogu biti vlasnici poljoprivrednog zemljišta ili nekretnina u zaštićenim prirodnim područjima.

Ako netko ispunjava ove kriterije, namučit će se s papirologijom. Naime, potrebno je predati zahtjev Ministarstvu pravosuđa, a potebno je priložiti i pravne uvjete za kupnju nekretnine, dokaz o vlasništvu prodavatelja, uvjerenje nadležnog lokalnog tijela za urbanizam i prostorno uređenje, dokaz o državljanstvu kupca... Stranim državljanima u tome pomažu agencije za nekretnine, no i to ima svoju cijenu.

U Crnoj Gori za svakog ponešto

U Crnoj Gori je, pak, moguće pronaći neku manju nekretninu po cijeni od 1500 eura po četvornom metru, pa naviše. Tako, recimo garsonijera od 30 kvadrata udaljena 400 metara od mora u Budvi košta 46.600 eura. Apartmani od 33 kvadrata s pogledom na more u novogradnji u Baru stoje 59.000 eura, odnosno 1787 eura po kvadratu.

Oni koji traže veći luksuz, mogu primjerice u Herceg Novom kupiti apartman od 39 kvadrata u novoizgrađenom kompleksu s otvorenim parkingom, bazenom i dvorištem te privatnom plažom za 96.800 eura.

Do nekretnine je moguće doći uz pomoć putovnice te pomoći agencije za nekretnine i licenciranog odvjetnika koji će provjeriti svu dokumentaciju. Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, nužno se upisati u vlasništvo nekretnine.

Povoljnije u Grčkoj

Izgleda da na istočnoj strani Mediterana vrijedi pravilo - što južnije, to povoljnije. Naime, u Grčkoj, točnije u regiji Chalkidiki, jugoistočno od Soluna, cijene apartmana i garsonijera se kreću od 1000 eura po kvadratu naviše. Tako apartman od 45 kvadrata na 700 metara od mora u Nea Kallikrateiji košta ravno 1000 eura po kvadratu. U istom mjestu, potpuno renovirana, ali nenamještena kuća na 200 metara od obale košta 51.000 eura. U obližnjoj Nea Flogiti djelomično opremljen apartman od 32 kvadrata košta oko 50.000 eura, odnosno malo iznad 1500 eura po kvadratu.

Za kupnju nekretnine u Grčkoj je dovoljna samo putovnica, jer agencije za nekretnine osiguravaju svu potrebnu dokumentaciju, pa čak i grčki porezni broj. No, ondje se porez na prijenos prava vlasništva plaća prije potpisivanja kupoprodajnih ugovora. No, puno je kompliciranija papirologija u Srbiji, jer potencijalni kupac mora dokazati podrijetlo novca, svu dokumentaciju prevesti na grčki, otvoriti račun u grčkoj banci i položiti depozit, ali i nabaviti potvrdu o prebivalištu, kako bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje.

Bagatela u Turskoj

Još jeftinije je u Turskoj, iako su i ondje cijene nekretnina u posljednjih godinu dana poskupjele između 20 i 30 posto. Blic piše kako stan od sedamdesetak kvadrata s bazenom i na 450 metara od obale u Mahmutlaru košta oko 60.000 eura. Za cijenu trosobnog stana u Beogradu (oko 200.000 eura) moguće je kupiti penthouse od 220 kvadrata u Alaniji s četiri spavaće sobe, tri kupaonoce, kuhinjom, dnevnim boravkom i ogromnom terasom, a u kompleksu su stanarima na raspolaganju otvoreni bazen, teretana, turska kupelj i sauna.

Iako je i u Turskoj za kupnju potrebna samo putovnica, potrebno je čekati neko vrijeme na dovršetak posla. Naime, nakon odabira nekretnine potpisuje se ugovor između kupca, prodavatelja i agencije koja će prikupiti svu potrebnu dokumentaciju te aplicirati u katastar za dobivanje vlasničkog lista. Katastar izdaje posebne termine za upis vlasnika, a državna komisija obavlja procjenu nekretnine i tako naplaćuje porez od četiri posto procijenjene vrijednosti. Nekretnina prelazi u vlasništvo kupca tek kada on plati porez i dobije termin u katastru.

Pogledajte novi komentar tjedna Net.hr-a:

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen