Play ponuda

ŠOKIRANI RODITELJI: / 'Našeg sina su sa 17 godina strpali u zatvor zbog krađe bicikla. 'Iza rešetaka trune već 12 godina'

Image
Foto: Borna Filic / PIXSELL

Wayne Bell, muškarac koji je sa 17 godina zatvoren zbog krađe bicikla, služi kaznu zatvora duže nego neki ubojica ili silovatelj

8.4.2019.
17:01
Borna Filic / PIXSELL
Play ponuda

Jedan muškarac, koji je sa 17 godina bio zatvoren zbog krađe bicikla, služi kaznu zatvora duže nego neki ubojica ili silovatelj. Riječ je o Wayneu Bellu koji je udario drugog dečka i uzeo njegov bicikl u parku u južnom Manchesteru, prije nego što ga je presrela policijska patrola, piše Mirror.

Bio je u zatvoru od ožujka 2007. godine, a danas je, zahvaljujući diskreditiranoj i ukinutoj presudi, još uvijek iza rešetaka. Prema riječima njegove obitelji, jednom zdrav 29-godišnjak, visok oko 188 cm i težak oko 95 kg, izgubio je dosta kilograma i sada je kost i koža.

Želi naći djevojku i posao

Njegov slomljeni otac Carl rekao je da Wayne nikad nije imao život, a sve što zapravo želi je da nađe djevojku, posao i da živi normalnim životom. Međutim, njegove nade da će biti pušten tijekom godina su nestale, jer ga je odbor za uvjetni otpust kontinuirano odbijao.

Wayne je bio među prvim osuđenicima koji je osuđen na kaznu zatvora radi zaštite javnosti (IPP). Kaznu je 2005. godine donio tadašnji ministar unutarnjih poslova David Blunkett. Javnost, tisak, pa čak i neki suci, suočeni s tim novim alatom, isprva su pokušavali razumjeti o čemu se zapravo radi.

Onima koji su dobili kaznu dobili su minimalno trajanje, često samo nekoliko godina, nakon čega su morali uvjeriti Vijeće za uvjetni otpust da su sigurni za puštanje. Ako bi bilo ocijenjeno da nisu sigurni, ostali bi iza rešetaka. Problem je bio što zatvorenicima koji odslužuju kaznu zatvora radi zaštite javnosti nije omogućen pristup tečajevima kako bi mogli dokazati da su rehabilitirani, pa su tako izgubili nadu.

Odbor ga stalno vraća u zatvor

Wayneu je na sudu u Manchesteru dobio ekvivalent toj kazni zatvora zbog javne zaštite, samo za mlade, te mu je rečeno da će morati odslužiti četiri godine prije nego što Odbor za uvjetnu slobodu bude razmotrio njegovo puštanje iz zatvora.

Uzastopna saslušanja Odbora za uvjetni otpust smatrala su da Wayne, koji sada ima 29 godina, nije siguran za vraćanje u zajednicu te se od tada i dalje nalazi u pritvoru. Nakon što je izgubio nadu, upetljao se u fizičke sukobe, a sa svakom borbom njegova se šansa da impresionira Vijeće za uvjetnu slobodu smanjuje.

Između 2005. i 2012. dodijeljeno je 8.711 kazni zatvora radi zaštite javnosti, što je doprinijelo velikom porastu zatvorske populacije. Mnoge od njih su bile za ponovljene nasilne ili seksualne prijestupnike koji su predstavljali stalnu opasnost za javnost. Ali neki, relativno sitni prijestupnici, kao što je Wayne Bell, uhvaćeni su u mrežu i možda nikada neće pobjeći.

Služi dulje nego ubojice i silovatelji

Prosječni zatvorenik odsluži polovicu kazne, što znači da je Wayne odslužio kaznu koja je ekvivalent onoj od 24 godine, a to je dulje od mnogih ubojica, silovatelja, značajnih dilera drogama, pedofila i organiziranih kriminalaca. Za usporedbu, John Worboys, silovatelj koji je u Londonu seksualno zlostavljao 12 žena, bio je u zatvoren 2009. Odbor za uvjetni otpust bi ga ove godine pustio da se žrtve nisu žalile.

U međuvremenu, Brian Reader, zločinac koji je organizirao pljačku nakita Hatton Gardens vrijednu 14 milijuna funti, pušten je prošlog ljeta, i to nakon samo tri godine iza rešetaka.

Prije sedam godina IPP kazne su ukinute na temelju odluke Europskog suda da je u pitanju kršenje ljudskih prava, budući da zatvori nisu pružili zatvorenicima pristup tečajevima rehabilitacije koji su nužni Odboru za uvjetni otpust kako bi ih proglasio kao sigurne za puštanje. Međutim, ukidanje nije bilo retrospektivno, tako da danas, iako se sve više i više zatvorenika pušta na slobodu, i dalje ostaje 2489 zatvorenika koji su još uvijek zatvoreni zbog kazne zatvora radi zaštite javnosti.

Play ponuda
Play ponuda