DNK analiza mesa kojeg poslužuju u fast food lancu Subway pokazala je da njihova pečena piletina zapravo sadržava svega 53,6 posto piletine, dok se u pilećim 'rezancima' nalazi samo 42,8 posto piletine.
Analizu je proveo kanadski CBC kao dio velikog istraživanja analize pilećih proizvoda u nekoliko velikih lanaca brze hrane koji posluju na području Kanade, među kojima su i Mc Donalds, Chipotle i Wendy's, no rezultati analize mesa u Subwayu bili su šokantni, kazali su istraživači, prenosi The Independent.
Dva sporna sendviča
Matt Harnden, istraživač sa Sveučilišta Trent u Ontariju, radio je na testiranju šest sendviča iz različitih fast food restorana te je zaključio kako su upravo dva sendviča lanca Subway najgoreg sastava.
Testovi su pokazali da čisti komad piletine iz trgovine sadržava 100 posto pilećeg DNK, no lanci brze prehrane često koriste velik broj začina, marinada ili pak prerađuju meso što smanjuje postotak samog životinjskog mesa.
Istraživanja su pokazala da unatoč preradi i začinima meso u lancima brze hrane uglavnom sadržava blizu 100 posto pilećeg DNK.
Piletina na žaru kod Wendy's sadržavala 88,5 posto piletine, McDonald'sova piletina sa žara sadržavala 84,9 posto piletine, a piletina na žaru u fast food lancu Chipotle u prosjeku sadržava 86,5 posto piletine, prema rezultatima istraživanja CBC-a.
Oglasio se i Subway
Iz Subwaya osporavaju rezultate istraživanja.
'Naše pileći rezanci i grill piletina sadržavaju 1 posto ili manje proteina soje. Koristimo ovaj sastojak u ovim proizvodima kao sredstvo za stabilizaciju teksture i vlage. Svi naši komadi pilećih proizvoda izrađeni su od 100 posto bijelog mesa piletine koja se marinira, peče, prži ili priprema na žaru', stoji u priopćenju Subwaya.
U svojem priopćenju napominju kako će osigurati sa svim dobavljačima da njihova piletina ispunjava sve standarde.