Play ponuda

Slovenski parlament izvanredno zasjeda zbog arbitraže

shimmer fallback

Oporbeni predstavnici branili su tezu da se strateški položaj Slovenije pogoršava pošto je potpisala i ratificirala arbitražni sporazum s Hrvatskom.

26.5.2010.
15:54
Play ponuda

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor zanijekao je u srijedu, na izvanrednoj sjednici parlamenta o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, tvrdnje oporbe da se njegova vlada složila s hrvatskom izjavom po kojoj se arbitraža ne može shvatiti kao pristajanje Hrvatske na teritorijalni izlaz Slovenije na otvoreno more.

"Na temelju arbitražnog sporazuma arbitri će de facto i de jure odrediti granicu i osigurati kontakt Slovenije s otvorenim morem, to će biti temelj za trajniji mir, a obnovit će i ugled Slovenije", rekao je Pahor zastupnicima na sjednici parlamenta koju je zatražila oporba.

Slovenski je premijer rekao da oporba koja građane poziva da odbace arbitražni sporazum već sada mora reći što nudi kao alternativu.

Pahor je energično opovrgnuo tvrdnje oporbenog čelnika Janeza Janše da je njegova vlada s hrvatskom stranom uskladila hrvatsku jednostranu izjavu.

Oporbeni predstavnici branili su tezu da se strateški položaj Slovenije pogoršava pošto je potpisala i ratificirala arbitražni sporazum s Hrvatskom. Tome u prilog predočili su i tvrdnje da je Italija prije dva dana odlučila da će sporni plinski terminal u Trstu graditi bez slovenske ekološke suglasnosti.

Po Janšinim riječima, Italija je u trokutu odnosa s Hrvatskom i Slovenijom uvijek radila u korist Hrvatske.

Pahor je rekao kako to nije točno i da je upravo arbitražni sporazum dobro rješenje i kad je riječ o mogućem utjecaju Italije. Po njegovim je riječima arbitražnim sporom Italija isključena iz tog procesa iako je prije postojala mogućnost da se pojavi kao "treća strana" u postupku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu.

Rasprava o arbitražnom sporazumu na izvanrednoj sjednici slovenskog parlamenta mogla bi potrajati do kasno u noć.

Pahor je za mariborski dnevni list "Večer" od srijede izjavio da je slovenska strana učinila sve kako bi neutralizirala hrvatsku jednostranu izjavu uz arbitražni sporazum, reagirajući tako na sve jače tvrdnje protivnika arbitražnog sporazuma u Sloveniji da se s takvom izjavom prešutno složio u postupku dogovaranja.

U izjavi koju je Hrvatska dala nakon potpisivanja arbitražnog sporazuma u Stockholmu, te prije njegove ratifikacije u Saboru navedeno je da se ništa u arbitražnom sporazumu ne može tumačiti kao pristanak Hrvatske na teritorijalni izlaz Slovenije na otvoreno more.

Prethodni članci:

arti-201005190534006 arti-201005190897006

Play ponuda
Play ponuda