UVODE NOVE STROŽE MJERE / U Sloveniji najmlađi hospitalizirani zbog covida ima 24 godine, a na intenzivnoj njezi 28 godina

Trenutno je u Sloveniji 9791  aktivnih slučajeva zaraze, blizu razine iz vrhunca trećeg vala epidemije početkom svibnja

13.9.2021.
12:58
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

 Jedan preminuli i 282 nove zaraze potvrđene su u zadnja 24 sata u Sloveniji koja od srijede uvodi strože protuepidemijske mjere, dok broj hospitaliziranih i dalje raste, pa je u ponedjeljak prešao tristo.

 U bolnicama je trenutno 312 covid pacijenata, od čega 74 treba intenzivno liječenje, a u nedjelju je zabilježen još jedan smrtni slučaj među oboljelima, potvrdila je na vladinoj konferenciji za novinare glasnogovornica vlade Maja Bratuša.

Najmlađi hospitalizirani ima 24 godine, a najmlađi na intenzivnoj njezi 28 godina, objavila je vlada na Twitteru, ponovo upozorivši da oboljevaju i mlađi premda ne predstavljaju osnovnu rizičnu skupinu.

Blizu razine trećeg vala

Trenutno je u Sloveniji 9791  aktivnih slučajeva zaraze, blizu razine iz vrhunca trećeg vala epidemije početkom svibnja. Prema podacima nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) sedmodnevna incidencija zaraza na sto tisuća stanovnika povećala se na 841 slučaj, a 14-dnevna na 462 zaraze, pa bi Slovenija već idućih dana mogla ući u tzv. tamno-crvenu zonu razvoja epidemije po kritrerijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), prenose mediji.

Prema podacima vlade, potpuno je cijepljeno 44 posto slovenske populacije, odnosno 53 posto osoba starijih od 18 godina, a procijepljenost starijih od 50 godina iznosi 66 posto, još uvijek manje od željenog radi zaštite te ranjivije dobne skupine od zaraznijeg delta soja.

PCT uvjet

Odlukom vlade od srijede tzv. PCT uvjet (preboljeli, cijepljeni, testirani) postaje obveznim za skoro sve zaposlene i korisnike javnih usluga, a zaštitne maske morat će nositi svi u zatvorenim prostorima, te na otvorenom ako se ne može osigurati potrebna distanca.

Iznimke od tog pravila koje je predvidjela vlada su rijetke, pa se bez Covid potvrde neće moći niti u sredstva javnog prometa, od čega su izuzeti učenici osnovnih i srednjih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izuzetak od PCT uvjeta važi i za manje trgovine hranom i osnovnim potrepštinama, dok će za ulazak u velike trgovačke centre covid potvrda biti obvezna.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali