SLOVAČKI PREMIJER APELIRA NA EMA-U DA UBRZA POSTUPAK ODOBRENJA CJEPIVA: / 'To je pitanje života. I ne samo jednog'

Image

'Draga Christa,

9.3.2021.
15:17
Play logo

Slovački premijer Igor Matovič upozorio je u utorak "da su u pitanju životi", apelirajući na Europsku medicinsku agenciju (EMA) da ubrza postupak odobrenja cjepiva ako ne želi da zemlje članice koriste neodobrena cjepiva kao što to planira Slovačka.

Predsjednica izvršnog odbora EMA-e Christa Wirthumer-Hoche u nedjelju je navečer savjetovala članicama EU-a da ne odobravaju Sputnjik V po hitnom postupku, pozivajući se na nedostatne podatke o cijepljenim osobama. Upotrebu neodobrenog cjepiva čak je nazvala "ruskim ruletom", zbog čega je Rusija zatražila ispriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina izjava je uslijedila nakon što je Matovič, zaobišavši vladine partnere i izazvavši političku krizu, s Rusijom postigao dogovor o isporuci dva milijuna doza cjepiva u trenutku kada se Slovačka suočava s velikom porastom broja novozaraženih i trenutno je jedna od najpogođenijih zemalja cividom-19 u svijetu.

Image
PREDSJEDNICA POVJERENSTVA HLK: /

'Postoje zdravstveni djelatnici kojima nije ni ponuđeno cjepivo'

Image
PREDSJEDNICA POVJERENSTVA HLK: /

'Postoje zdravstveni djelatnici kojima nije ni ponuđeno cjepivo'

'Pitanje je života, i to ne samo jednog'

Matovič je osobno dočekao pošiljku s prvih 200.000 doza koja je zrakoplovom stigla u Slovačku 1. ožujka. Cijepljenje Sputnikom V još nije počelo jer slovačke zdravstvene vlasti pregledavaju pošiljku, no rat riječima s EU oko brzine primjene cjepiva se nastavlja.

"Draga Christa, bili bismo jako sretni kada biste promijenili svoje radno vrijeme u EMA-i u nadolazećim mjesecima na 24 sata dnevno i sedam dana tjedno i kada ne biste čekali tri mjeseca da odobrite neko cjepiva već tri tjedna. To je pitanje života. I ne samo jednog", napisao je Matovič u objavi na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovačka trenutno ima najveću stopu smrtnosti od covida-19, sa 17,03 smrtna slučaja na milijun ljudi u posljednjih tjedan dana, odmah iza Češke koja ima 18,85 umrlih na milijun stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Nekoliko srednjoeuropskih zemalja već koristi ili namjerava koristiti ruska ili kineska cjepiva protiv covida-19 zbog vrlo spore distribucije cjepiva i procjepljivanja stanovništva u EU.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo