SJEVERNA KOREJA PRIJETI SLANJEM VOJSKE U DEMILITARIZIRANU ZONU: / 'Povećat ćemo našu budnost, to će biti nova utvrda'

Kim Yo-jong, moćna mlađa sestra sjevernokorejskog čelnika, preko vikenda je zaprijetila osvetom i poručila da Pjongjang treba prekinuti veze sa Seulom

16.6.2020.
8:44
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sjeverna Koreja je zaprijetila da će poslati vojsku u demilitariziranu zonu koja ju razdvaja od Južne Koreje, stoji u priopćenju objavljenom u utorak.

Napetosti između dviju država rastu otkad su južnokorejski aktivisti i prebjezi iz Sjeverne Koreje navodno poslali oko 50 tisuća letaka u komunističku državu. Takvim kampanjama se u pravilu poziva stanovnike Sjeverne Koreje da zbace svoju vladu.

Pjongjang razmatra plan „vraćanja vojske u zone koje su demilitarizirane u sklopu dogovora između sjevera i juga, pretvaranja prve crte u utvrdu i daljnjeg jačanja vojne budnosti prema jugu“, priopćila je sjevernokorejska vojska, a prenosi državna novinska agencija KCNA.

Balonima šalju letke, Pjongjang bijesan

Pjongjang je ranije od Seula tražio da zaustavi slanje letaka u kojima se kritizira sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un. Seul je u pregovorima 2018. obećao da će to spriječiti, piše BBC. Leci se preko granice šalju balonima, a s njima se često šalje i hrana, novčanice, radioprijemnici i USB-ovi s južnokorejskim filmovima i vijestima.

Sjeverna Koreja je zbog toga zaprijetila da će prekinuti svu komunikaciju s južnom susjedom, zatvoriti urede za vezu na granici i povući se iz zajedničkog vojnog sporazuma.

Kim Yo-jong, moćna mlađa sestra sjevernokorejskog čelnika, preko vikenda je zaprijetila osvetom i poručila da Pjongjang treba prekinuti veze sa Seulom.

Južnokorejsko ministarstvo obrane u utorak je objavilo da prijetnje sjevera shvaća ozbiljno i da surađuje sa SAD-om u pomnom praćenju vojnih kretnji u komunističkoj zemlji.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali