Pravomoćnu presudu Ratku Mladiću, kojom je u Haagu osuđen na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine tijekom rata u BiH te genocid u Srebrenici, na svoj je način prokomentirao lider Srpske radikalne stranke i ratni zločinac Vojislav Šešelj. On je gostujući na Televiziji B92 ustvrdio da je Haški sud - sud za Srbe.

"To se vidi prema broju optuženih Srba i po tome da su samo Srbi osuđivani. Mogućnost učinkovite obrane kod Mladića nije postojala. Samo smo Milošević i ja imali tu mogućnost, ali on nije imao vremena da izuči anglosaksonsko pravo, već da pobjeđuje laži svjedoka. Ja sam imao vremena naučiti anglosaksonsko pravo i pobijedio na proceduri", kazao je Šešelj.

'Za Blaškića je plaćeno 30 milijuna'

On je, kaže, nade polagao u sutkinju Nyambe, koja je iznosila suprotna mišljenja, očekujući da će još netko od sudaca biti uz nju. Potom je Šešelj iznio tezu da "Hrvati plaćaju Haškom sudu da se njihovi generali ne osude".

"Hrvati daju velike pare da oslobode Markača i Gotovinu - 30 milijuna je plaćeno za Tihomira Blaškića, čak je i Vatikan to financirao", kazao je Šešelj.

Ponovio je svoju staru tvrdnju da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

"Ne mora čovjek biti pravnik, dovoljno je da je intelektualac i da je pismen pa da pročita međunarodnu konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju kaznenog djela genocida i bit će mu jasno da ovaj događaj u Srebrenici ne može okvalificirati kao genocid", kazao je.

Premijerka Brnabić: Sada smo dalje od pomirenja

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić izjavila je u utorak navečer kako je sud u Den Haagu, koji je danas potvrdio doživotnu kaznu zatvora bivšem čelniku bosanskih Srba Ratku Mladiću, "nesumnjivo politički sud", koji po njenoj ocjeni nije pridonio pomirenju, "već nas od njega udaljio".  

"Sada smo dalje od pomirenja nego što smo bili prije 26 godina. Sada, čini mi se, imamo goru netrpeljivost među narodima nego što smo imali tijekom sukoba. Ovome je Haag mnogo pridonio. Govorili su tada da sud nije pravljen da bi doprinio pomirenju, a ja se s time ne slažem jer, da su odgovarali svi koji su zločine činili, sud bi doprinio pomirenju", rekla je Brnabić.

Ona nije željela komentirati pravomoćnu presudu zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, ali je, govoreći za provladinu komercijalnu TV Pink, pozvala naciju da prati obraćanje šefa države Aleksandra Vučića u Vijeću sigurnosti UN-a i da će "dobiti odgovor".

Vučić će na sjednici govoriti o zahtjevu Haškog tribunala da Srbija izruči dvoje dužnosnika Srpske radikalne stranke zbog nepoštivanja suda.

'Vučićevo obraćanje bit će povijesno'

Brnabić je rekla da će Vučićevo obraćanje biti "povijesno" i da će "promijeniti neke stvari".

"Mislim da nitko neće ostati nijem na njegovo izlaganje jer srpske žrtve nisu vidjele zadovoljenje nikakve pravde. Postale su, čak, i žrtve drugog reda što je strašno i užasno", rekla je Brnabić, ali je naglasila kako mora biti oprezna da ne bi nanijela štetu državi Srbiji.

Ona je naglasila da je Srbija "u potpunosti posvećena i zalaže se za istraživanje svih ratnih zločina" i "privođenje svih onih koji su optuženi i kažnjavanje odgovornih za ratne zločine". Obraćanje predsjednika Srbije očekuje se tijekom večeri, a on je prije početka sjednice VS UN na Instagramu objavio poruku: "Naš tim je spreman štititi interese Srbije i srpskog naroda. Predaja nije opcija. Neka živi Srbija!".

Ranije je vođa Srpske radikalne stranke i haški okrivljenik Vojislav Šešelj rekao je očekuje  da će se Vučić u virtualnom uključenju u zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a "odlučno“ i „energično“ suprotstaviti prijavi glavnog tužitelja Brammertza protiv Srbije, koja Haagu odbija izručiti dvoje članova SRS-a, Petra Jojića i Vjericu Radetu, zbog ometanja suda u procesu koji je protiv Šešelja, vođenog u Den Haagu.