Play ponuda

STARE LJUBAVI SE NE ZABORAVLJAJU / Lavrov pisao 'rusofilu' Dačiću: 'Uvijek smo otvoreni za kontakte sa srpskim prijateljima, iako razumijem da ste sada jako zauzeti'

Image
Foto: Profimedia

Lavrov je 6. i 7. lipnja prošle godine trebao posjetiti Beograd, ali je morao otkazati posjet kada su Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora odbile osigurati zračni koridor za njegov avion

3.1.2023.
7:43
Profimedia
Play ponuda

Rusija je uvijek otvorena za kontakte sa Srbijom, iako je svjesna koliko je ta zemlja trenutno jako zauzeta, poručio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u čestitki srpskom kolegi Ivici Dačiću povodom novogodišnjih praznika i ministrovog rođendana, prenosi TASS.

Poruku je u ponedjeljak objavila press služba Ministarstva vanjskih poslova Srbije. "Uvijek smo otvoreni za kontakte sa srpskim prijateljima", stoji u poruci. Lavrovljev rukom pisani komentar na tipkani tekst kaže: "Iako razumijem da ste sada jako zauzeti."

Lavrov je podsjetio da su 2022. godine "rusko-srpski odnosi ponovno bili na ispitu čvrstoće" usred nepovoljnih međunarodnih okolnosti. Ruski ministar vanjskih poslova također je izrazio spremnost "za održavanje visoke dinamike interakcije između ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja i blisku koordinaciju koraka na svjetskoj sceni" te je obećao "da će nastaviti pružati bratsku podršku Beogradu u zaštiti legitimnih nacionalnih interesa".

Image
'ZELENSKIJ JE AGRESIVAN' /

Lavrov optužio Zapad da je započeo rat: 'Ukrajinski zahtjevi su nerealni; svi problemi su na njihovoj strani!'

Image
'ZELENSKIJ JE AGRESIVAN' /

Lavrov optužio Zapad da je započeo rat: 'Ukrajinski zahtjevi su nerealni; svi problemi su na njihovoj strani!'

Otkazan posjet Beogradu

Lavrov je 6. i 7. lipnja prošle godine trebao posjetiti Beograd. Posjet je morao biti otkazan kada su Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora odbile osigurati zračni koridor za njegov avion. Lavrov je osudio takvu odluku europskih država kao neviđenu i nezamislivu.

Nakon otkazivanja posjeta Beogradu, Lavrov je pozvao tadašnjeg srpskog kolegu Nikolu Selakovića da posjeti Moskvu. Kada je formirana nova vlada Srbije, mjesto ministra vanjskih poslova pripalo je Dačiću, koji uživa reputaciju rusofila. Upravo je proruska izborna retorika omogućila koaliciji predvođenoj Socijalističkom partijom da zauzme treće mjesto na parlamentarnim izborima u Srbiji 3. travnja s 11,48 posto.

Lavrov je 2. kolovoza ponovio poziv ministru vanjskih poslova Srbije da posjeti Rusiju. Beograd je prihvatio poziv. Dana je uputa da se izvrše pripreme za posjet. Međutim, to se nije ostvarilo do kraja 2022.

Play ponuda
Play ponuda