Play ponuda

SARAJEVO KAO BERGAMO: / Bolnica s preko 500 Covid pacijenata ima kisika samo za 48 sati; 'Ljudi će umirati po ulici'

Image

BiH ima otvorene granice te ne kontrolira tko ulazi u zemlju, a nemaju ni PCR kao ni brze testove i sada na neki način stanovnici plaćaju naknadni danak zbog punih skijališta i zimske sezone

17.3.2021.
10:21
Play ponuda

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini iznimno je loša, dok je epicentar novog vala epidemije smješten u Sarajevu. Edin Forta, premijer sarajevskog kantona, jučer je situaciju opisao kao "novi Bergamo podno Trebevića". Tijekom jučerašnjeg dana u susjednoj BiH bilježilo se 1606 novih slučajeva zaraze koronavirusom uz 53 preminule osobe.

Kako javlja Avaz, u protekla 24 sata u Sarajevu su evidentirana 824 nova slučaja zaraze koronom, a od tog broja, čak 501 osoba zarazila se na obiteljskim okupljanjima ili kontaktom s ranije zaraženim osobama. Trenutno je u KS-u hospitalizirano 695 osoba s oboljenjem Covid-19. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo (KCUS) nalaze se 534 pacijenta, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 161 pacijent. Pomoć respiratora koristi 28 osoba.

KCUS javlja da kisika imaju dovoljno samo za još 48 sati. U izuzetno teškom stanju nalazi se 58 pacijenata smještenih na Intenzivnoj njezi KCUS-a u Koševu. Čak je 137 zaposlenika bolnice pozitivno na koronu.

Image
STANJE U BIH SE UBRZANO POGORŠAVA: /

Imaju više od 1.600 zaraženih, incidencija u Sarajevu je ogromna

Image
STANJE U BIH SE UBRZANO POGORŠAVA: /

Imaju više od 1.600 zaraženih, incidencija u Sarajevu je ogromna

Nema kontrole ulaska u zemlju, PCR niti brzih testova

Liječnik Jasenko Karamehić je za Avaz rekao da ga eskalacija situacije s pandemijom u BiH ne iznenađuje i da je snažan val zaraze najavljivao prije mjesec dana. BiH ima otvorene granice te ne kontrolira tko ulazi u zemlju, a nemaju ni PCR kao ni brze testove i sada na neki način stanovnici plaćaju naknadni danak zbog punih skijališta i zimske sezone.

Kada je u pitanju Sarajevo, dr. Karamehić predlaže čvršći lockdown kao i hitnu nabavu cjepiva. Smatra da će se u suprotnom bolnice prepuniti i da će ljudi, baš kao u talijanskom Bergramu, početi umirati na ulicama.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Sarajevo je velika urbana sredina s pola milijuna stanovnika u jednoj dolini. Ima puno dodira i kontakata, a Bosna i Hercegovina se ne drži kao jedna epidemiološka cjelina, jer svaki entitet vodi svoje podatke i donosi svoje mjere. Kad se zatvori jedan kanton, stanovnici onda idu u kafiće u drugi – u Istočno Sarajevo, Konjic ili Mostar. Kad se vrate kući sa sobom donesu još više zaraze", objasnio je zdravstveni stručnjak za Avaz.

Nemaju dovoljno cjepiva ni za zdravstvene radnike

Dodatne probleme za BiH stvara i činjenica da država nije nabavila ni minimalne doze cjepiva. Nemaju dovoljno cjepiva ni za vlastite zdravstvene radnike. Početkom tjedna bio je predviđen početak distribucije 50 doza cjepiva za medicinare iz Bosansko-podrinjskog kantona te oko 1000 doza za doktore sarajevskog kantona.

Isto tako, predviđeno je i oko 700 doza za zdravstvene radnike Zeničko-dobojskog kantona, ali kvar hladnjače razlog je za odgodu. Radi se o cjepivima koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio Federaciji BiH.

Pored doniranog cjepiva, naši bosanski susjedi uopće nemaju drugih doza.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Play ponuda
Play ponuda