OVO NE IZGLEDA DOBRO / Prva zemlja svijeta koja je uvela bitcoin kao službenu valutu u velikoj gabuli: Kaos je počeo već prvi dan

Političar Wright Sol ističe da salvadorska opozicija nije mrzitelj bitcoina, no da se ne slaže da su time poduzeća prinuđena prihvatiti tu valutu kada im ga kupac ponudi

8.9.2021.
18:28
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prije tri mjeseca El Salvador je usvojio zakon prema kojem svi trgovci moraju prihvatiti bitcoin kao sredstvo plaćanja ako imaju potrebne tehničke mogućnosti, a građani mogu i poreze plaćati u bitcoinima.

No, prvi dan bitcoina kao službenog sredstva plaćanja prošao je uz prosvjede, palile su se gume, a u jednom trenutku je vrijednost pala za čak 20 posto, piše Jutarnji list.

Jedan opozicijski političar ustvrdio je da je u jednom trenutku bitcoin pao s 52.000 dolara na 43.000 te je zbog toga Salvador izgubio tri milijuna dolara.

Većina stanovništva nema ni pristup internetu

Salvadorski predsjednik Nayib Bukele rekao je da će svatko tko preuzme digitalni Chivo novčanik dobiti početni kredit u iznosu od 30 dolara. No, problem je i što je Salvador izrazito siromašna zemlja gdje većina stanovništva nema ni bankovni račun, a neki ni pristup internetu.

Oko 20 posto BDP-a čine doznake iz inozemstva, a s obzirom da se za digitalnu valutu ne naplaćuje transakcija, vlada je izračunala da bi ovim potezom država mogla prosperirati s oko 400 milijuna dolara više godišnje, odnosno ušteđenih oko 170 milijuna dolara.

'Salvadorska opozicija nije mrzitelj bitcoina'

No, opozicija smatra da je to veoma riskantno kockanje: "Većina građana zna jako malo o kriptovalutama. Svakako se zna da je to vrlo nestabilno i rizično tržište. A danas smo to osjetili na vlastitoj koži", rekao je političar Wright Sol koji ističe da salvadorska opozicija nije mrzitelj bitcoina, no da se ne slaže da su time poduzeća prinuđena prihvatiti tu valutu kada im ga kupac ponudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Bitcoin je prihvaćen u parlamentu bez ikakve rasprave, za samo pet sati je odobren taj zakon. Država podržava ovakva plaćanja i preuzima rizik, ali mi porezni obveznici smo država i mi ćemo platiti", dodao je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali