Play ponuda

'Sad je vrijeme: Podržite zahtjev Palestine pred UN-om!'

shimmer fallback
29.11.2012.
10:03
Play ponuda

"Sad je vrijeme: Podržite zahtjev Palestine pred UN-om!", naslov je koji je objavio Haaretz, najvjerodostojniji izraelski list. Ovu nedvosmislenu poruku poslao je Nabil Shaath, član delegacije Palestine pred Generalnom skupštinom UN-a jer to smatra pretpostavkom da bi nakon pola stoljeća sukoba priznanje Palestine moglo biti "kamen temeljac za mir u regiji".

"Poboljšanje statusa Palestine je korak naprijed prema okončanju sadašnjeg stanja i nametanja izraelske okupacije, kolonizacije i politike apartheida koje tlače palestinski narod, uskraćujući im osnovna ljudska prava", navodi. Rješenje vidi u uspostavljanju dvije države prema granicama iz 1967. godine i zaustavljanju kršenja međunarodnog prava od strane Izraela. Zanimljivo je da čak i bivši izraelski premijer Ehud Olmert podržava ovakvo priznanje.

Službena politika Izraela se, dakako, ne slaže ni približno s ovakvim stavovima o poboljšanju statusa Palestine, kao ni njihovi najmoćniji saveznici - Sjedinjene Američke Države.

Podrške im ne manjka

"Velika Britanija je poručila da će se suzdržati od glasanja, osim ako (palestinski premijer) Mahmoud Abbas ne obeća da neće upotrijebiti ovaj novi status kako bi pred Međunarodnim kaznenim sudom tražio procesuiranje Izraela prema optužbama za ratne zločine", piše Christian Science Monitor.

No, bez obzira na to, Palestina ima dovoljno podrške na svojoj strani, a u Generalnoj skupštini, za razliku od Vijeća sigurnosti UN-a, ni jedna članica nema pravo veta. I vjeruje se da će time otići korak naprijed na putu do punog priznanja.

Međutim, osporava se koliko će to imati efekta na terenu. New York Times, primjerice, navodi da se u Generalnoj skupštini danas neće dogoditi ništa više od "diplomatskog teatra".

Play ponuda
Play ponuda