SAD I NJEMAČKA OKONČALE SPOR / Postigle su sporazum o ruskom plinovodu Sjeverni tok 2, Berlin će izdvojiti milijardu dolara

Image
Foto: Profimedia

Njemačka se složila da će investirati u infrastrukturu za ukrajinsku zelenu tehnologiju, a SAD su se složile da će okončati svoje napore na blokiranju naftovoda

21.7.2021.
22:02
Profimedia
VOYO logo

Sjedinjene Države i Njemačka postigle su u srijedu sporazum o ruskom plinovodu Sjeverni tok 2, čime su okončale međusobna neslaganja o tom pitanju, objavio je Washington Post. Prema tom sporazumu Njemačka se složila da će investirati u infrastrukturu za ukrajinsku zelenu tehnologiju, a Sjedinjene Države složile su se da će okončati svoje napore na blokiranju naftovoda, navodi list.

Merkel razgovarala i s Putinom

Ranije tijekom dana njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a prema agenciji France Presse, koja prenosi navode iz Kremlja, dvoje sugovornika razgovaralo je o mogućem produljenju sporazuma između Rusije i Ukrajine o tranzitu plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ruski predsjednik i njemačka kancelarka razmotrili su mogućnost produljenja sporazuma između Gazproma i ukrajinskog Naftagaza koji se odnosi na prijenos plina preko ukrajinskog teritorija nakon 2024.", navodi Kremlj.

Plinovod Sjeverni tok 2, koji ispod Baltičkog mora povezuje Rusiju i Njemačku, već dugo je sporno pitanje u odnosima Berlina i Washingtona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JOŠ MALO I GOTOVO /

Sjeverni tok 2 trebao bi biti završen kroz nekoliko tjedana, SAD strahuje zbog Europe i ruskog plina

Image
JOŠ MALO I GOTOVO /

Sjeverni tok 2 trebao bi biti završen kroz nekoliko tjedana, SAD strahuje zbog Europe i ruskog plina

Njemačka daje milijardu dolara za 'zeleni fond'

Njemačka se obvezala Sjedinjenim Državama da će "stvoriti" "zeleni fond od milijardu dolara" za "potporu energetskoj tranziciji Ukrajine", koja će izgubiti dio tranzita ruskog plina zbog budućeg plinovoda Sjeverni tok 2, navodi France Presse prenoseći riječi američkog dužnosnika.

"Njemačka će dati početnu donaciju od najmanje 150 milijuna eura i radit će na povećanju te obveze tijekom sljedećih nekoliko godina", rekao je dužnosnik novinarima pod uvjetom da ostane anoniman, govoreći o detaljima sporazuma između Berlina i Washingtona kojim se prevladavaju razlike u gledištima vezanim uz plinovod kojemu se Sjedinjene Države već dugo protive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo