OPASNA GRUPACIJA / Uzbuna diljem Europe: Tko stoji iza hakerskih napada od kojih svi strahuju?

Image
Foto: Shutterstock

'Ruski hakeri direktno napadnu kompjuterske sisteme u Nemačkoj. To je neprihvatljivo' rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock

6.5.2024.
19:12
Shutterstock
VOYO logo

Čelnici EU osudili su konstantnu kampanju hakerskih napada iz Rusije na sustave unutar kompjuterskih mreža koje pripadaju različitim organizacijama Unije.

Hakeri, koji gotovo sigurno imaju izravnu podršku Kremlja, iskoristili su propuste u Microsoft Outlook aplikaciji za email poruke (CVE-23397), koja im je omogućila da pristup privatnim podacima organizacija EU za energetiku i državnu upravu, kao i njihovih čelnika. Njemačka ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock, izravno je okrivila Moskvu za ove napade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ruski hakeri direktno napadnu kompjuterske sisteme u Nemačkoj. To je neprihvatljivo' rekla je Baerbock. I Ministarstvo vanjskih poslova Češke također je potvrdilo brojne hakerske napade na svoje institucije, koji traju skoro godinu dana.

Image
POSVUDA NA INTERNETU /

Vaše fotografije nisu sigurne: Hakeri razvili zlonamjernog 'pauka', evo kako se zaštititi

Image
POSVUDA NA INTERNETU /

Vaše fotografije nisu sigurne: Hakeri razvili zlonamjernog 'pauka', evo kako se zaštititi

Stručnjaci vjeruju da je glavna hakerska grupa koja stoji iza ovih napada 'Strontium', čiji su pripadnici nekadašnji članovi mnogo poznatije grupe 'Fancy Bear'. Većina ovih hakera je povezana s ruskom obavještajnom službom GRU. Američka agencija za cyber sigurnost CISA ovu grupu naziva 'APT-28' (Active Persistent Threat, Stalna Aktivna Opasnost). Neki od članova ove dvije ruske hakerske grupe su i bivši pripadnici 'Odjeljenja 26165', dijela službe GRU koje se bavi cyber napadima (cyberwarfare). Američki FBI je također nedavno upozorio na aktivnosti ruskih hakera koji imaju podršku Kremlja, kao i na dalje potencijalne napade na sisteme unutar SAD i EU, kao i njihovih zemlja saveznica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: SMS prijevari izloženi svi koji kupuju online! Hrvatska pošta: 'Nismo hakirani'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo