Play ponuda

OD JADNIKA DO SUPERTRUPA / Iron Man bi bio ponosan na Putina: Rusija testira robotska borbena odijela koja daju super snagu i izdržljivost

Image
Foto: YouTube/Screenshot

Prošle je godine državna korporacija Rostec ustvrdila da su se odijela 'Iron Man' pokazala 'vrlo učinkovitima' u operacijama u Siriji

9.11.2022.
23:04
YouTube/Screenshot
Play ponuda

Rusija će započeti s testiranjem robotskih borbenih odijela u stilu Iron Mana za raspoređivanje u Ukrajini u pokušaju da pojača svoje snage. Ova objava dolazi u trenutku kada se vojnici Vladimira Putina i dalje suočavaju s padom morala zbog nedostatka opreme, piše The Sun.

Tiranin je pozvao 300.000 ljudi za svoju katastrofalnu invaziju na Ukrajinu, ali navodno ročnici imaju probleme s odlaskom u bitku bez odgovarajuće obuke ili opreme. Ono što je zabrinjavajuće za predsjednika, prekaljeni profesionalni vojnici također su izrazili svoj bijes zbog sve nepopularnijeg i skupljeg rata.

Egzoskeleti visoke tehnologije daju onome koji ih nosi super-snagu, smrtonosnu točnost iz daljine i mogućnost bržeg i duljeg trčanja po teškom terenu. Maxim Skokov, izvršni direktor ruskog Ekzo Solutionsa, otkrio je da su njegovu tvrtku kontaktirale "specijalne agencije" koje žele testirati njihovu opremu na bojnom polju.

Vjeruje se da najvjerojatnije misli na ruske obavještajne službe ili skupine plaćenika. Tvrtka već izrađuje relativno pristupačne djelomične egzoskelete i pojaseve za industrijsku upotrebu.

"Topnici su zainteresirani za egzoskelete kako bi smanjili težinu granata tijekom punjenja", rekao je Skokov za rusku novinsku agenciju RIA Novosti. “Održat ćemo testove na poligonu u studenom ili prosincu, a potencijalni kupac će testirati učinkovitost naše opreme u praksi. Danas izrađujemo oko 50 egzoskeleta mjesečno, ali ako bude potrebno, moći ćemo brzo povećati proizvodnju."

Testirana odijela u Siriji

Rusija je potiho radila na egzo-odijelima godinama, a prošle je godine državna korporacija Rostec tvrdila da su se odijela "Iron Man" pokazala "vrlo učinkovitima" u operacijama u Siriji.

"Osim što povećavaju sposobnosti vojnika, povećavaju borbeni potencijal cijele jedinice", rečeno je ruskoj državnoj medijskoj organizaciji Sputnik. "Iskustvo taktičke uporabe također govori u prilog tome. U Siriji djeluju saperske jedinice opremljene pasivnim egzoskeletima."

Odijela bez pogona

Ruski znanstvenici se nadaju da će usavršiti svoj dizajn do 2025. godine, tvrdeći da ga žele učiniti jačim i bržim. Rusija je također razvila borbena odijela bez pogona "Ratnik" koja je izradio Središnji istraživački institut za preciznu strojogradnju.

Ta odijela imaju prednost jer nemaju problema s jednim od glavnih nedostataka egzo-odijela. Ako se baterija isprazni, iscrpljeni vojnik mogao bi ostati na cjedilu i nesposoban za nastavak kretanja sve dok se ne pronađe zamjena.

Ove informacije dolaze u trenutku kada su pobune izbile u ruskim oružanim snagama. Marinci su kritizirali Vladimira Putina jer ih je poveo u "masakr" u eksplozivnom pismu koje je procurilo.

U međuvremenu, objavljena video snimka prikazala je kako 2000 vojnih obveznika bijesno viču generalu: "Sram te bilo". Poniženi Putin i dalje trpi velike neuspjehe u Ukrajini nakon što je ušao u rat arogantno vjerujući da može počistiti i zauzeti zemlju u roku od nekoliko dana.

Ukrajina je prošli tjedan ustvrdila da je Rusija pretrpjela najsmrtonosniji dan dosad na bojišnici nakon što je gotovo 1000 vojnika ubijeno u samo 24 sata. Novi broj žrtava u ratu sugerira da je Rusiju rat koštao više od 100.000 života.

Situaciju s ratom u Ukrajini možete pratiti iz minute u minutu OVDJE.

Play ponuda
Play ponuda