Znanstvenici su dugo sumnjali da je HIV cijelo jedno desetljeće cirkulirao SAD-om prije otkrića prvih slučajeva AIDS-a u Los Angelesu 1981. Studija, objavljena u časopisu Nature, nudi za to prve genetske dokaze.

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE U BORBI PROTIV OPAKE BOLESTI: Jedno od 10 djece ima ‘obranu od AIDS-a’!

Porijeklo prvih slučajeva AIDS-a

"Pokušali smo utvrditi porijeklo prvih slučajeva AIDS-a", rekao je Michael Worobey, evolucijski biolog sa sveučilišta u Arizoni.

On je s kolegama sastavio cijeli genetski virusa HIV-a iz osam krvnih uzoraka uzetih 1978. i 1979. od gay i biseksualnih muškaracaca koji su sudjelovali u studiji o hepatitisu B.

Stručnjaci su pratili genetske promjene u uzorcima virusa muškaraca iz New Yorka i San Francisca i ustanovili da je prvi virus oko 1970. došao s Kariba u New York i izavao epidemiju po Sjevernoj Americi.

Na isti su način dobili genetski HIV-a "Nultog pacijenta", stjuarda nazvanog Gaetan Dugas (na glavnoj fotografiji) u uspješnici Randya Shiltsa iz 1987. "And the band Play On".

Nema biološkog dokaza

Shilts, koji je knjigu napisao nakon Dugasove smrti, rekao je da je on odigrao ključnu ulogu u širenju virusa, pa su ga mediji počeli nazivati zlikovcem. Nova studija, međutim, nije pronašla nikakav biološki dokaz koji bi upućivao na to da je Dugas bio izvor epidemije HIV-a u Sjevernoj Americi.

NJEMAČKI ZNANSTVENICI: Uspješno testirali genetsko liječenje zaraze HIV-om

"Taj čovjek je jednostavno bio jedan od zaraženih prije nego što je HIV otkriven", rekao je suautor studije Richard McKay s Cambridgea.

Znanstvenici vjeruju da je prvog čovjeka zarazila čimpanza početkom 20. stoljeća u Africi. Virus koji je izazvao epidemiju u SAD-u proširio se iz Afrike krajem šezdesetih godina i doveo do epidemije na Haitiju i ostalim karipskim državama.

Godine 1970. ili 1971. prešao je iz Haitija u New York koji je postao centar širenja virusa, a u San Franciscu pojavio se 1975. Prvi slučaj AIDS-a zabilježen je u Kaliforniji 1981. dok je bolest prvi put pripisana HIV-u 1984.