POČINJE KLJUČNA BITKA

‘RECITE DJECI DA JE SVE TO IGRA’: Iračka vojska bacila tisuće letaka na Mosul, silovita ofenziva samo što nije počela!

Iračka vojska u nedjelju je prije zore na Mosul bacila desetke tisuće letaka kojima upozorava stanovnike da je plan o oslobađanju toga grada od takozvane Islamske države u zadnjoj pripremnoj fazi, priopćila je vojska.

Letci sadrže nekoliko poruka, od kojih jedna uvjerava stanovništvo da nadolazeća vojska neće “ciljati civile”, a druga ih upozorava da izbjegavaju područja za koje znaju da se na njima nalaze militanti Islamske države.

Bitka za zadnji grad pod kontrolom ISIS-a

Napad na Mosul, posljednji veliki grad u Iraku koji je i dalje pod kontrolom Islamske države, po navodima iračke vlade i vojnih dužnosnika trebao bi početi ovog mjeseca. Očekuje se da će dobro utaboreni borci Islamske države pružati snažan otpor te da će koristiti civile kao živi štit, što su činili i u prošlim bitkama.

Iračke vlasti strahuju da će operacija pokrenuti masovni egzodus koji bi mogao zakomplicirati situaciju te stoga letcima mole stanovnike da “ostanu kod kuće i ne vjeruju glasinama koje širi Islamska država” kako bi proširila paniku.

Mosul je sa svojom predratnom populacijom od oko 2 milijuna stanovnika četiri do pet puta veći od bilo kojeg dosad oslobođenog iračkog grada.

STRAH OD KRIZE STOLJEĆA: Sprema se ključna bitka protiv ISIS-a, a UN nije spreman za 1,5 milijun izbjeglica!

Milijun ljudi moglo bi ostati bez domova

Ujedinjeni narodi su prošlog tjedna rekli kako se pripremaju za najveći i najkompleksniji humanitarni pothvat koji će biti nužan kada počne bitka za Mosul koja bi do milijun stanovnika mogla ostaviti bez krova nad glavom.

“Ostanite mirni, a svojoj djeci recite da je to igra ili grmljavina prije kiše”, stoji u letku i dodaje se da žene ne smiju vikati kako ne bi uznemirile djecu.

“Ako ugledate vojnu jedinicu ostanite na udaljenosti od najmanje 25 metara te izbjegavajte bilo kakve nagle pokrete”, upozorava letak.

ERDOGAN IMA PLAN B ZA MOSUL: ‘Želimo napasti ISIS, a ako nas ne uključe u akciju…’

Povratak na Net.hr