EINSTEINOVO PISMO PRODANO ZA 2,9 MILIJUNA DOLARA: / 'Bog je proizvod ljudske slabosti, a Biblija kolekcija primitivnih legendi'

Image
Foto: AFP

Za gotovo 2,9 milijuna dolara prodano je pismo Alberta Einsteina u kojemu je odbacio riječ Bog kao "proizvod ljudske slabosti"

4.12.2018.
23:30
AFP
VOYO logo

Pismo iz 1954. u kojem je Albert Einstein odbacio riječ Bog kao "proizvod ljudske slabosti" i u kojem govori o svojem židovskom identitetu prodano je u utorak na dražbi za gotovo 2,9 milijuna dolara, objavila je glasnogovornica aukcijske kuće Christie's.

U svojem pismu, upućenom njemačko-židovskom filozofu Ericu Gutkindu Einstein daje potpuno iskreno i ogoljeno mišljenje o vjeri, nazivajući Bibliju "kolekcijom plemenitih ali ipak primitivnih legendi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ Bog za mene nije ništa nego izraz i proizvod ljudske slabosti", napisao je fizičar godinu dana prije svoje smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražba je završena u četiri minute

Današnja cijena postignuta na dražbi u New Yorku, koja je završena u četiri minute, bila je puno više od procjene Christie'sa koja se kretala oko 1,5 milijuna dolara.

Einstein je pismo napisao dok je živio u Princetonu, New Jersey, kao odgovor na Gutkindovu knjigu iz 1952. u kojoj je pisao o židovstvu, Izraelu i modernom dobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fizičar se također uhvatio Gutkindovog stajališta da je židovski narod izabran, kazavši da - iako rado pripada židovskom narodu - svoju vjeru smatra, kao i ostale, inkarnacijom primitivnog praznovjerja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo