PREKRETNICA RATA? / Procurili tajni dokumenti: Putin odustaje od važnog grada? Objavljene upute kako prodati poraz ruskoj javnosti

Image
Foto: Profimedia

Izvori Meduze napominju da ono što će se dogoditi na frontu u konačnici neće ovisiti o Moskvi, već o ukrajinskim oružanim snagama

9.11.2022.
10:30
Profimedia
Play logo

Portal Meduza je iz izvora bliskih Kremlju doznao da je administracija Vladimira Putina pripremila više novih uputa sa smjernicama za ruske propagandne medije. Novi materijali sadrže upute za pokrivanje situacije u Hersonu; konkretno, namjeravaju pripremiti javnost na mogućnost da će ruske trupe napustiti Herson. Meduza je došla u posjed dva dokumenta.

Jedan od dokumenata hersonsku frontu naziva "najtežom za rusku vojsku u trenutnoj fazi specijalne vojne operacije". Propagandistima je rečeno da objasne da je to zato što je "od životne važnosti" za Ukrajinu da "pokaže borbenu sposobnost svojih teritorijalnih formacija kako bi zatražila više pomoći od Zapada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Kijev neće računati s vlastitim gubicima - spreman je poslati desetke tisuća svojih i tuđih u smrt radi novih financijskih sredstava i zaliha oružja. Ruske trupe nastoje spasiti živote civila i vojnika. Rizik od masovnog napada na grad od strane ogromne skupine nacionalista diktirao je evakuaciju civila u gradu na lijevoj obali Dnjepra", navodi se.

Vlasti koje podržava Rusija počele su prevoziti ljude s desne obale rijeke Dnjepar u anektiranom dijelu ukrajinske regije Herson sredinom listopada. Početkom studenoga Vladimir Putin rekao je da se "civilno stanovništvo" Hersona mora "ukloniti" iz zone borbenih djelovanja, a okupacijske vlasti najavile su "obaveznu evakuaciju". Dana 7. studenoga, "evakuacija" je proglašena završenom, iako su neki stanovnici ostali u gradu, čekajući ukrajinsku vojsku.

Image
'NEĆE TREBATI DUGO ČEKATI NA REAKCIJU' /

Putinov omiljeni ratnik pobjesnio kad je vidio snimku koju su Ukrajinci objavili: 'Spremamo iznenađenja za sotoniste'

Image
'NEĆE TREBATI DUGO ČEKATI NA REAKCIJU' /

Putinov omiljeni ratnik pobjesnio kad je vidio snimku koju su Ukrajinci objavili: 'Spremamo iznenađenja za sotoniste'

Riskiranje masovnog krvoprolića

Kao još jedan razlog mogućeg ruskog povlačenja iz Hersona, propagandni vodič preporučuje navesti činjenicu da su Ukrajina i zemlje NATO-a bacile sve svoje snage upravo na ovaj dio bojišnice. Ostanak u Hersonu riskirao bi masovno krvoproliće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Zelenskij želi prirediti nasilnu predstavu za cijeli svijet, predstaviti ukrajinske oružane snage kao mučenike i tražiti više novca. Neprijatelj želi da Herson postane zamka za Rusiju, bojno polje s 10.000 žrtava. Ukrajinske oružane snage planiraju izvesti teroristički napad i uništiti hidroelektranu Kahovka. Eksplozija postrojenja mogla bi postati zamka za naše vojnike. U tom će scenariju područja s civilima biti poplavljena, dok će naši vojnici biti uhvaćeni u zamku i bit će odneseni", stoji dalje u uputama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, zapravo su ruski vojnici planirali minirali branu u elektrani Kahovka. Uništenje brane moglo bi uzrokovati poplavu oko 80 ukrajinskih gradova i sela, uključujući Herson.

Propagandistima se također savjetuje da naglase kako bi urbana borba u Hersonu bila "nepraktična", jer je takav način ratovanja "uvijek najteži i najrazorniji", dok bi ukrajinska vojska "mogla jednostavno sravniti Herson sa zemljom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Povlačenje kao prekretnica u ratu

Drugi vodič Kremlja napominje da bi propagandisti trebali "skrenuti pozornost" na riječi diplomata, povjesničara i člana akademskog vijeća ruskog Vijeća sigurnosti Anatolija Torkunova. On se nedavno na susretu s Putinom prisjetio bitke kod Poltave iz 1709., ističući da se Petar Veliki prije ruske pobjede "povukao u Poltavu" – i da je to povlačenje označilo "prekretnicu u ratu".

Dva izvora bliska Kremlju izjavila su za Meduzu da ruske vlasti trenutno smatraju "nepoželjnim", ali "vjerojatnim" da će morati predati Herson. Sve donedavno su tvrdili da će na novookupiranom teritoriju ostati zauvijek. Izvori Meduze napominju da ono što će se dogoditi na frontu u konačnici neće ovisiti o Moskvi, već o ukrajinskim oružanim snagama. "Ako nema velike ofenzive, onda neće biti predaje", rekao je jedan izvor. "Ako dođe do ofenzive, predaja je vrlo, vrlo vjerojatna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Prema izvorima iz Kremlja, konačnu odluku o povlačenju iz Hersona donijet će sam Putin uz sudjelovanje ljudi iz svog "unutrašnjeg kruga". Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije komentirao ove tvrdnje. Istodobno, prema izvorima, Kremlj i dalje vjeruje da će ruska vojska u zimu 2023. moći izvesti novu ofenzivu velikih razmjera u Ukrajini. Kako je Meduza objavila, Kremlj sve češće poteže temu mirovnih pregovora kako bi kupio vrijeme za pripremu što većeg broja vojnika. Zapadne novinske kuće izvijestile su da bi Odesa mogla biti moguća meta ofenzive i da bi Rusija mogla pokušati Odesu učiniti svojom "glavnom strateškom nagradom u sljedećoj fazi rata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Sitauciju s ratom u Ukrajini možete pratiti iz minute u minutu OVDJE.

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo