POSLJEDNJE RIJEČI JAMALA KHASHOGGIJA: / 'Ne radite to, ugušit ćete me!'; Ubojica: 'Nakon što ga raskomadam, dijelove zamotajte u vrećice...'

Image
Foto: AFP/Screenshot/Twitter

U transkriptu snimki iz saudijskog veleposlanstva u Istanbulu otkriveni su brojni detalji o samom ubojstvu, ali i Khashoggijeve posljednje riječi

10.9.2019.
12:59
AFP/Screenshot/Twitter
Play logo

Gotovo godinu dana nakon ubojstva, objavljen je transkript posljednjih trenutaka života saudijskog novinara Jamala Khashoggija. Njegov razgovor s ubojicama i samo ubojstvo zabilježili su skriveni mikrofoni unutar saudijskog veleposlanstva u Istanbulu 2. listopada prošle godine, piše Daily mail.

Zastrašujuće, ranije objavljene snimke otkrivaju kako su članovi saudijskog ubilačkog odreda razgovarali o tome kako će raskomadati njegovo tijelo nakon ubojstva, nazivajući ga "žrtvenim janjetom". Muškarci su tada snimljeni kako govore Khashoggiju da napiše SMS poruku svome sinu kako bi prikrili tragove, prije nego što su ga drogirali i stavili mu vrećicu na glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Khashoggi, inače novinar i kritičar saudijskog režima, tada je otišao u saudijsko veleposlanstvo potpisati dokumente kako bi mogao oženiti svoju djevojku Hatice Cengiz. No, umjesto toga, 15-eročlani odred ga je odvukao u sporednu sobu, ubio i raskomadao, dok ga je djevojka čekala ispred zgrade.

Opsežno suđenje

U siječnju su započela suđenja 15-orici članova ubilačkog odreda, a petorica od njih, među kojima su i zamjenik zapovjednika Maher Abdulaziz Mutreb i voditelj forenzičkih dokaza u saudijskom Odjelu za opću sigurnost Salah Muhammed Al-Tubaigy, čekaju smrtnu presudu.

Na snimkama, neposredno prije Khashoggijeva dolaska čuje se razgovor između Mutreba i Al-Tubaigyja u kojem se dogovaraju kako će raskomadati njegovo tijelo. Nakon toga Khashoggi dolazi i na zahtjev tvrdi kako ima dva iPhonea. Ubojice su zatražile da napiše poruku svome sinu, što je ovaj odbio, nakon čega su ga napali i ugušili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSPLOZIVNO OTKRIĆE: /

Specijalni odred smrti koji je likvidirao novinara Khashoggija trenirao je u SAD-u

Image
EKSPLOZIVNO OTKRIĆE: /

Specijalni odred smrti koji je likvidirao novinara Khashoggija trenirao je u SAD-u

Transkript razgovora

Dio transkripta prije Khashoggijeva dolaska, u 13.02, 2. listopada 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mutreb: "Može li se staviti njegovo tijelo u vreću?"

Al-Tubaigy: "Ne. Pretežak je i prevelik. Zapravo, uvijek sam radio na truplima. Znam jako dobro rezati. Doduše, nikad nisam radio na toplom tijelu, ali i to ću lako podnijeti. Obično stavim slušalice i slušam glazbu kad režem trupla. U međuvremenu pijuckam kavu i pušim. Nakon što ga raskomadam, dijelove ćete zamotati u plastične vrećice, staviti ih u kovčege i iznijeti van."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio transkripta nakon Khashoggijeva dolaska, oko 13.30, 2. listopada 2018.

Mutreb: "Pošaljite poruku sinu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Khashoggi: Što da kažem svom sinu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mutreb: "Napisat ćete poruku, probajmo. Pokažite nam to."

Khashoggi: "Što da kažem, 'Vidimo se uskoro'?"

Nepoznati muškarac: "Požurite."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mutreb: "Napisat ćete nešto poput 'Ja sam u Istanbulu. Ne brini se ako me ne možeš dobiti.'"

Khashoggi: "Ne bih li trebao reći da su me oteli."

Nepoznati muškarac: "Skinite jaknu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Khashoggi: "Kako se ovakvo što može dogoditi u veleposlanstvu? Neću ništa napisati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepoznati muškarac: "Požurite."

Khashoggi: "Neću ništa napisati."

Mutreb: "Napišite, gospodine Jamal. Požurite. Pomozite nam kako bismo vam mogli pomoći, jer ćemo vas odvesti natrag u Saudijsku Arabiju, a ako nam ne pomognete, znate što će se na kraju dogoditi."

Khashoggi: "Ovdje je ručnik. Hoćete li me drogirati?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Al-Tubaigy: "Uspavat ćemo vas."

Khashoggi: "Imam astmu. Ne činite to, ugušit ćete me."

Tijelo nije pronađeno

Nakon toga, se čuju zvukovi koji upućuju na borbu, a kasnije, oko 13.39, se čuje i medicinska pila te rasijecanje tijela, koje je trajalo oko pola sata.

Smatra se da su ostaci Khashoggijeva tijela spakirani u kovčege i izneseni iz veleposlanstva. Nakon toga se ne zna što je bilo s njima, jer niti jedan dio trupla još nije pronađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijci priznali

Saudijska Arabija priznala je da je njegovo ubojstvo bilo smišljeno djelo koje su počinili vladini agenti, ali i dodala kako su u slučaj bili umiješani i "odmetnički elementi" koji su djelovali bez službenog odobrenja. Međunarodni promatrači i kritičari saudijske vlasti smatraju da iza ubojstva stoji prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, koji je de facto vladar Saudijske Arabije, zbog toga što mu se Khashoggi svojim kritikama zamjerio.

To je naglasila i posebna izvjestiteljica UN-a Agnes Callamard u svome izvješću. Smatra kako su za ubojstvo izravno krive saudijske vlasti te dodaje kako su njihove vlasti poduzele "male korake" prema otklanjanju svoje odgovornosti kroz sudski proces i odštete.

U izvješću stoji kako se zatvoreno suđenje, koje se u Saudijskoj Arabiji provodi za 11 neidentificiranih osumnjičenika, treba obustaviti, jer ne ispunjava međunarodne standarde. Smatra da bi se suđenje trebalo provesti na međunarodnoj razini jer se radi o međunarodnom ubojstvu. Zbog toga je pozvala generalnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da pokrene istragu s ciljem utvrđivanja mogućnosti za pravično suđenje, uključujući i osnivanje posebnog suda.

U izvješću se navodi i kako bi američke vlasti trebale pokrenuti istragu oko Khashoggijeva ubojstva, jer je on bio njihov stanovnik. Callamard je rekla kako se njeno mišljenje djelomično temelji i na snimkama, čiji su transkripti sada objavljeni.

Play logo

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo