PONOVNO PORASLE CIJENE NAFTE: / Razlog tome je ponajviše raketni napad na iranski tanker

Nakon dva tjedna pada, porasle cijene nafte na svjetskim tržištima

14.10.2019.
7:31
Ilustracija: Delil souleiman / AFP / Profimedia

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna porasle više od 3,5 posto, nakon dva tjedna pada, što je ponajviše posljedica napada na iranski tanker zbog čega su dodatno ojačale napetosti između Irana i Saudijske Arabije.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 3,7 posto, na 60,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,6 posto, na 54,70 dolara.

Raketni napad na iranski tanker

Cijeloga prošloga tjedna cijene su se kretale u uskom rasponu, da bi u petak skočile oko 2 posto nakon vijesti o raketnom napadu na iranski tanker u blizini saudijske luke Džede u Crvenom moru.

„Na tržištu se još dobro sjećaju napada u Saudijskoj Arabiji i naknadnih vrlo naglih promjena cijena. Kada su cijene u pitanju, utjecaj (napada) ograničen je ukoliko ne mislite da će Iran uzvratiti u Hormuškom tjesnacu ... Više će poduprijeti vozarine. Mogao bi tako povećati premije osiguranja (tankera)", kaže Olivier Jakob, analitičar u tvrtki Petromatrix.

Napetosti na Bliskom Istoku porasle su nakon napada na tankere i američke bespilotne letelice u Hormuškom tjesnacu, ključnom pomorskom putu za globalnu trgovinu naftom. SAD je već uveo sankcije na izvoz iranske nafte, što je smanjilo udio Irana u svjetskoj opskrbi.

Parcijalni trgovinski sporazum

Podršku cijenama pružila je i vijest o parcijalnom trgovinskom sporazumu između SAD-a i Kine, što je korak prema smirivanju tenzija između dvije zemlje.

Američko-kineski trgovinski rat traje već više od godinu dana. U tom razdoblju SAD je nametnuo više carine na milijarde dolara vrijednu kinesku robu, a Kina je zauzvrat uvela carine na američku robu, što je izazvalo usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

Ulagači se nadaju da bi smanjivanje napetosti između SAD-a i Kine moglo spriječiti daljnje usporavanje rasta svjetskog gospodarstva, a time ojačati i potražnju za energentima.

Prekomjerna ponuda iduće godine?

No, Međunarodna agencija za energiju (IEA) nije tog mišljenja. Prošloga je tjedna poručila da su se globalna tržišta nafte relativno brzo oporavila od napada na saudijska postrojenja i procjenjuje da bi u idućoj godini zbog posustajanja globalne potražnje ponovno moglo doći do prekomjerne ponude.

Zbog sumornih gospodarskih izgleda u 2020. godini, IEA je snizila prognozu rasta potražnje za naftom za 100.000 barela dnevno, na 1,2 milijuna barela. "Tržište će vagati utjecaj najnovijeg napada i poruka iz IEA-inog najnovijeg mjesečnog izvješća koji negativno utječu na cijene“, tumači Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Podršku cijenama nafte pruža, pak, smanjena proizvodnja OPEC-a i njegovih partnera, ali i postupno smanjivanje proizvodnje američkih proizvođača. Doduše, tvrtka Baker Hughes objavila je u petak da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u porastao prvi put u posljednjih osam tjedana - za dva postrojenja, na ukupno 712.

No, to je, ipak, i dalje najmanji broj aktivnih postrojenja od svibnja 2017. godine, što pokazuje da američki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade na temelju viših cijena nafte nego na povećanje proizvodnje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali