PUTIN O SKANDALU KOJI TRESE WASHINGTON: / 'Pa to je politička shizofrenija! Dostavit ću vam Trumpove snimke, sve će vam biti jasno'

17.5.2017.
14:02

'Ako američka Vlada smatra da je to prihvatljivo, mi smo spremni Senatu i Kongresu dostaviti transkript i snimke razgovora Lavrova i Trumpa', rekao je Putin na press konferenciji nakon današnjeg sastanka s talijanskim premijerom.

OBAVJEŠTAJNI SKANDAL U BIJELOJ KUĆI: Trump je Lavrovu odao povjerljive informacije o ISIS-u?

Putinova reakcija dolazi nakon što je Washington Post objavio da je Trump 'otkrio vrlo povjerljive informacije ruskom ministru vanjskih poslova Lavrovu tijekom njihova sastanka u Bijeloj kući 10. svibnja'.

'Priča, onako kako je napisana, nije istinita'

Prema Washington Postu, Trump je na nedavnom susretu u Ovalnom uredu sa Sergejom Lavrovom spomenuo obavještajne informacije o planiranim operacijama Islamske države (IS). Te je informacije osigurao neimenovani partner SAD-a u borbi protiv IS-a, koji nije dao dopuštenje Washingtonu da ih podijeli s Moskvom.

“Priča, onako kako je napisana, nije istinita”, izjavio je kasnije general H.R. McMaster, član Vijeća nacionalne sigurnosti (NSC) koji je nazočio sastanku.

Po generalu, Trump i Lavrov su razmotrili “prijetnje terorističkih organizacija našim dvjema zemljama, uključujući prijetnje civilnom zrakoplovstvu”.

“Ni u jednom trenutku metode obavješćivanja ili izvori nisu spomenuti”, rekao je McMaster ne opovrgnuvši izravno da je američki predsjednik prenio povjerljive informacije.

Chuck Scumer, vođa demokratske oporbe u Senatu, zatražio je zbog toga da se transkript sastanka preda na uvid kongresnim odborima za nadzor obavještajne zajednice.

'Kao predsjednik imam pravo razmjenjivati informacije s Rusijom'

Trump je u utorak na Twitteru poručio da kao predsjednik ima pravo razmjenjivati obavještajne podatke.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Maria Zakharova, tim se tvrdnjama narugala u odgovoru na Facebooku:

'Jeste li opet čitali američke novine? Nemojte ih čitati. One se koriste na mnogo različitih načina, no ne bi ih trebalo čitati jer je to u posljednje vrijeme postalo ne samo štetno, već i opasno', napisala je.

Putin: 'Rusija se neće miješati, to je američko pitanje'

'Ono što sada vidimo u SAD-u je razvoj političke shizofrenije', rekao je danas Putin i dodao da je to jedino moguće objašnjenje tih optužbi.

'Oni koji 'destabiliziraju unutarnju političku situaciju u SAD-u koristeći antiruske slogane ne razumiju da sami sebi štete tim besmislicama i da su jednostavno glupi. A možda sve to razumiju, a u tom su slučaju to opasni i korumpirani ljudi', rekao je ruski predsjednik i dodao da je to u svakom slučaju američko pitanje te da se Rusija ne želi i ne planira miješati.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali