POLICIJA UHITILA ČOVJEKA KOJI JE PRIJETIO PREDSTAVNICI HRVATA U VOJVODINI: / Naljutio ga prijedlog uvođenja hrvatskog jezika u službenu potrebu

Nakon prijetnji predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasni Vojnić, srbijanska je policija uhitila 40-godišnjaka i zadržala ga u 48-satnom pritvoru

12.3.2021.
10:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Srbijanska policija uhitila je muškarca zbog sumnje da je prijetio predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), nakon zahtjeva da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu, objavila je u petak javna televizija. Uhićen je K.T. (40) iz Subotice i u pritvoru će biti 48 sati.

Sumnja se da je prije četiri dana na privatni profil Jasne Vojnić poslao poruku prijetećeg i uvredljivog sadržaja, navodi televizija RTS pozivajući se na priopćenje lokalne policije. Vodstvo hrvatske manjine je ranije ovoga tjedna objavilo da je dobilo više uvredljivih pisama u kojima su im neki pošiljatelji poručivali kako će ih "pobiti automatom“.

Prosvjedna nota

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) zatražio je od srbijanskih vlasti da otkriju pošiljatelje i da ih se uhiti. Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u četvetka poslalo službenom Beogradu prosvjednu notu, izražavajući zabrinutost zbog brojnih prijetnji, zastrašivanja i uvreda predstavnicima hrvatske nacionalne manjine nakon zahtjeva da se hrvatski uvede u službenu uporabu.

Čarke oko bunjevačkog i hrvatskog

Prijetnje su krenule nakon što se pojavila inicijativa da se bunjevački govor, iza koje stoji zajednica Bunjevaca ne-Hrvata, proglasi službenim jezikom u gradu Subotici u Vojvodini. Tome se protivi hrvatska zajednica u Srbiji koja drži da je bunjevačka ikavica dijalekt Hrvata na sjeveru Bačke, a ne standardizirani jezik te se ne može isključiti iz korpusa hrvatskih regionalnih govora.

Po uzoru na princip pozitivne diskriminacije koju po pitanju jezika gradska vlast u Subotici uvodi za Bunjevce ne-Hrvate, čelnici DSHV-a i HNV-a zatražili su od predsjednika Srbije i državnih tijela da se hrvatski uvede u službenu uporabu u Somboru, Apatinu, Baču i cijelom teritoriju Vojvodine. Zahtjev je negativno ocijenjen u srbijanskoj javnosti, a kritizirali su ga i neki predstavnici državnih tijela i vladajućih stranaka.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali