PODIGNUTE PRVE TUŽBE PROTIV AUSTRIJE ZBOG ŠIRENJA VIRUSA: / 'Nalog Sebastiana Kurza prouzročio je kaos'; Traže 100.000 eura!

Protiv austrijskih vlasti podignute su četiri optužnice zbog nedjelovanja tijekom širenja zaraze u skijalištu Ischgl,

23.9.2020.
14:09
HELMUT FOHRINGER/AFP/Profimedia

Pred zemaljskim sudom u Beču u srijedu su podignute optužnice protiv države Austrije zbog propusta u odnosu prema izbijanju zaraze koronavirusom u austrijskom zimovalištu Ischglu u ožujku ove godine. Ukupno su podignute četiri optužnice koje austrijske vlasti terete za nedjelovanje u slučaju izbijanja zaraze u Ischglu u ožujku, te prekasno zatvaranje turističkih objekata i stavljanja mjesta pod karantenu.

"Vlasti su prekasno naložile zatvaranje turističkih mjesta, a nalog austrijskog kancelara Sebastiana Kurza od 13. ožujka, kojim se nalaže karantena za Ischgl i okolna mjesta, prouzročio je kaos", stoji u optužnici.

Peter Kolba, predstavnik Ureda za zaštitu potrošača Austrije koji podupire tužbe, najavio je daljnje tužbe u ovom slučaju. Prema informacijama ureda za zaštitu potrošača, tužitelji traže odštetu u visini do 100.000 eura.

Prve četiri tužbe podnose tri Nijemca i obitelj jednog Austrijanca, koji je umro od posljedica zaraze koronavirusom. Ostali su nakon boravka u Ischglu teško oboljeli, a nisu isključene ni trajne zdravstvene posljedice. Uredu za zaštitu potrošača se do sada javilo preko 6000 osoba iz 45 zemalja koje su se u Ischglu zarazile koronavirusom. Ured je priopćio da će optužnice biti povučene ako vlada prizna greške i sama ponudi odštetu.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali