Play ponuda

BIRALIŠTA OTVORENA DO 20 SATI / Počeli predsjednički izbori u Crnoj Gori, tri kandidata posebno konkuriraju za drugi krug s Đukanovićem

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Biračko pravo na izborima za predsjednika Crne Gore ima 542.154 građana, a birališta će biti otvorena do 20 sati. Prvi preliminarni rezultati najavljeni su za 21 sat

19.3.2023.
10:15
Amir Hamzagic/ATAImages
Play ponuda

U Crnoj Gori počeli su predsjednički izbori u nedjelju ujutro na kojima građani te zemlje biraju među sedam kandidata novog predsjednika te zemlje, a očekuje se da će se konačni ishod znati u drugom krugu.

Za petogodišnji mandat bore se aktualni šef države i kandidat njegove Demokratske partije socijalista Milo Đukanović te čelnik prosrpskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, predsjednik Demokrata Alekse Bečića, Jakov Milatović iz Pokreta Europa sad (PES), čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović te influencer Jovan Radulović.

Biračko pravo na izborima za predsjednika Crne Gore ima 542.154 građana, a birališta će biti otvorena do 20 sati. Prvi preliminarni rezultati najavljeni su za 21 sat.

Prema istraživanjima javnog mnijenja, izvjestan je drugi krug izbora koji će se održati 2. travnja.

Ankete pokazuju da će u drugi krug ući Milo Đukanović dok se za njegova protukandita bore Mandić, Bečić i Milatović. 

Dodatna komplikacija

Situaciju pred izbore dodatno je zakomplicirala Đukanovićeva ovotjedna odluka da raspusti crnogorski parlament, nakon isteka roka i neuspjelog pokušaja sastavljanja vlade. Tako će se i parlamentarni izbori prema zakonima Crne Gore morati održati do kraja svibnja. Smatra se da odluka o raspuštanju neće bitnije utjecati na rezultate predsjedničkih izbora.    

Play ponuda

Nedjeljne izbore pratit će promatrači misije OESS-a, Vijeća Europe te promatračka misija Europskog parlamenta, koju će predvoditi izvjestitelj za Crnu Goru Tonino Picula, kao i promatrači lokalnih nevladinih udruga.

Crna Gora je od uvođenja višestranačja 1990. imala osam predsjedničkih izbora i trojicu predsjednika.