OGLAS

Tragedija u Makedoniji / Pet misterija Vanjinog ubojstva: Glavni osumnjičenik je uhićen, no ova pitanja još nisu odgovorena

Image
Foto: RTL/Screenshot Facebook/ZORICA GJORCEVSKA/Палевски Љупчо YouTube/Screenshot

Iako su osumnjičenici privedeni, neka od pitanja tragičnog slučaja koji je potresao regiju još uvijek nisu riješena

6.12.2023.
13:36
RTL/Screenshot Facebook/ZORICA GJORCEVSKA/Палевски Љупчо YouTube/Screenshot
VOYO logo

Vanja Gorčevska (14) nestala je prošlog tjedna, a u potragu za djevojčicom bila je uključena cijela regija.

Sve je počelo 27. studenoga u Skopju, kada je Vanjina majka prijavila nestanak kćeri koja nije stigla u školu. Makedonska policija pretraživala je korito rijeke Vardar, napuštene objekte i samostane te su pregledali stotine sati snimaka nadzornih kamera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju je stigla tragična vijest da je djevojčica pronađena mrtva, a nedugo zatim objavljeno je da je u otmici sudjelovao i njezin otac koji je pokušao iznuditi novac od majke.

Image
SVIREPI ZLOČIN /

Uhićen glavni osumnjičeni za stravično ubojstvo Vanje Đorčevske (14): Pronašli ga u Turskoj

Image
SVIREPI ZLOČIN /

Uhićen glavni osumnjičeni za stravično ubojstvo Vanje Đorčevske (14): Pronašli ga u Turskoj

Iako su osumnjičenici privedeni, neka od pitanja ovog tragičnog slučaja još uvijek nisu riješena, piše Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Koja je uloga oca?

Vanjin otac Aleksandar uhićen je pod sumnjom da je direktno ili indirektno sudjelovao u otmici. Prema dosadašnjim informacijama, otmičarima je javio kada će Vanja krenuti u školu te hoće li biti sama. Bio je u kontaktu s vođom skupine Ljupčom Palevskim-Palčom.

Još uvijek nije utvrđeno je li znao da se planira otmica te je li informacije dao svjesno ili nesvjesno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je da je otmičarima netko dojavio, s obzirom na to da policija kao razlog otmice navodi otkupninu koju su trebali izvući od Vanjine majke. Ne isključuje se da je to bio upravo otac koji je često navraćao kod njih, iako se razveo od Vanjine mame.

2. Zašto nije tražena otkupnina?

Policija na osnovu detalja iz istrage nema dilemu da je otmica organizirana kako bi se izvukla pozamašna svota novca. Jedna verzija priče spominje Vanjinog djeda koji je bio ravnatelj carine i imućan čovjek, dok je po drugoj Vanjina majka prodala stan i došla do značajnih financijskih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje nejasno zašto je banda tako okrutno otela Vanju te zašto su joj pritom vezali ruke i noge te je bacili u prtljažnik automobila.

"Osumnjičeni nisu kontaktirali majku da bi tražili otkupninu. Otmičari su se uplašili da će policija otkriti njihov plan pa su ubili djevojčicu prije nego što su majku obavijestili o otkupu", rekao je tužitelj Gavrilo Bubevski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Što je pošlo po zlu?

Prema prvim informacijama, Vanja je ubijena hicima iz vatrenog oružja samo tri sata nakon otmice. S obzirom na to da se nije radilo o seksualnom zločinu, jasno je da ubojstvo nije bilo ovako planirano.

Navodno je jedan od osumnjičenika izjavio je "da je nešto pošlo po zlu". Ne zna se što je otmičare natjeralo na promjenu plana jer verzija "da su se otmičari bojali da će njihov plan biti otkriven, pa su zato likvidirali djevojku" koju je iznijela državna tužiteljica teško drži vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedini makedonski mediji istaknuli su da se ipak ne radi o profesionalnim kriminalcima te da je moguće da ih je uhvatila panika, pogotovo ako je djevojčica pokušala pobjeći.

Također se pojavila teorija da se djevojčica ugušila u prtljažniku automobila pa su se otmičari odlučili riješiti tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je točna informacija da se Vanja ugušila u automobilu kojim su je otmičari dovezli/odvezli na mjesto, onda je pucanje u ugušeno dijete okrutnost koja je u zakonu poznata kao najteži oblik ubojstva, za koji je propisana kazna doživotnog zatvora", rekla je Frosina Taševska Remenski, profesorica na Fakultetu za sigurnost u Skoplju.

4. Gdje je povezanost s ubijenim frizerom?

Makedonska policija, tragajući za nestalom tinejdžericom, pronašla je i tijelo frizera Panča Žeževskog (74). Kasnije se pokazalo da su ubojstva izravno povezana te da su za ta dva zločina osumnjičeni isti ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nestanak Žežovskog prijavljen je 22. studenog, pet dana prije nego što je Vanja oteta. Ono što je pouzdano dokazano jest da su otmičari tinejdžericu odvezli automobilom koji su prethodno ukrali jednoj umirovljenom frizeru. Prema jednoj verziji, Žežovski je ubijen zbog duga od 500 eura.

Kći ubijenog izjavila je da se njen otac i Vanja nikada nisu upoznali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni moj otac ni nitko od nas nije osobno poznavao djevojku. Mogu reći da moj otac nikada nije bio bogat čovjek, tako da ne znam što znači pojam koristoljublja", rekla je.

Profesorica Taševska Remenski smatra da je frizer saznao planove i time postao prijetnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je vjerovati da je cilj bio automobil, a motiv dug od 500 eura", izjavila je.

5. Je li ubojica imao pomagače?

Policija je kao glavnog organizatora jezivog zločina identificirala Ljupču Palevskog Palču, kontroverznog desničarskog političara koji u Sjevernoj Makedoniji vodi proruski pokret Desna, bavi se građevinarstvom, a svojedobno je bio u pritvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od ostalih osumnjičenih, Palčo je jedini uspio pobjeći prije nego što je za njim raspisana tjeralica. Uhićen je sinoć na granici u Turskoj.

Njegov odvjetnik i prijatelj Vasko Stojkov priznao je da je Palevskog vozio u Beograd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zamolio me da ga odvezem u Beograd jer nije imao vozilo. Rekao je da ima zakazane preglede, ali ja nisam znao ništa o ubojstvu", rekao je Stojkov, koji se potom vratio u Makedoniju.

POGLEDAJTE VIDEO: Makedonija u šoku nakon stravičnog ubojstva djevojčice Vanje (14): Glavni osumnjičeni i dalje u bijegu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo