OGLAS

Na klimatskoj konferenciji / Papa Franjo preko posrednika zamolio svjetske čelnike da zaštite Zemlju: 'Naša budućnost ovisi o sadašnjosti'

Image
Foto: Profimedia

'S vama sam, jer vremena je malo. S vama sam jer sada više nego ikad budućnost svih nas ovisi o sadašnjosti koju sada biramo', rekao je poglavar Katoličke Crkve u govoru koji je na skupu umjesto njega održao državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Papa je morao otkazati svoj put u Ujedinjene Arapske Emirate zbog zdravstvenih razloga

2.12.2023.
11:40
Profimedia
VOYO logo

Papa Franjo apelirao je u subotu na međunarodnu zajednicu da nadvlada nacionalni ego u borbi za zaštitu planeta u svojoj poruci upućenoj svjetskim čelnicima okupljenima na klimatskoj konferenciji COP28 koja se održava u Dubaiju.

"S vama sam, jer vremena je malo. S vama sam jer sada više nego ikad budućnost svih nas ovisi o sadašnjosti koju sada biramo", rekao je poglavar Katoličke Crkve u govoru koji je na skupu umjesto njega održao državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je morao otkazati svoj put u Ujedinjene Arapske Emirate zbog zdravstvenih razloga. Parolin je drugi najviši vatikanski dužnosnik.

Image
NAŠALIO SE /

Papa ipak nema upalu pluća, pati od akutnog bronhitisa: 'Kao što vidite, još uvijek sam živ'

Image
NAŠALIO SE /

Papa ipak nema upalu pluća, pati od akutnog bronhitisa: 'Kao što vidite, još uvijek sam živ'

Sa željom za proizvodnjom i posjedovanjem, okoliš je pretvoren u predmet neobuzdanog izrabljivanja, rekao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Klima, podivljala, vapi da zaustavimo ovu iluziju svemoći”, dodao je Franjo. Svijet je suočen s "čvrstim, pa čak i nefleksibilnim pozicijama u svrhu zaštite prihoda i poslovnih interesa", umjesto prihvaćanja "puta zajedništva, multilateralizma".

U tom smislu zabrinjavajuće je što zagrijavanje planeta prati opće zahlađenje multilateralizma, uz rastuće nepovjerenje prema međunarodnoj zajednici, rekao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, čovječanstvo rasipa energiju na brojne ratove u Ukrajini, Izraelu i Palestini i mnogim drugim dijelovima svijeta, na “sukobe koji neće riješiti probleme nego ih samo povećati”.

Umjesto toga, svijet treba iskorak koji nije djelomična promjena smjera, već novi način zajedničkog postizanja napretka. "Sada postoji potreba da se krene iznova. Neka se ovaj COP pokaže kao prekretnica", rekao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Papa Franjo (86) opet zabrinuo. Preskočio govor, ostao bez daha kod pozdrava: 'Ne osjećam se dobro'

Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo