OGLAS

Na COP28 / Plenković upozorio na globalno zatopljenje: 'Bogate države moraju učiniti više protiv klimatskih promjena'

Image
Foto: X/Andrej Plenković

Premijer je u svom govoru u Dubaiju upozorio kako je sumorna stvarnost ta da se globalno zatopljenje ubrzava umjesto da usporava, te da emisije stakleničkih plinova nastavljaju rasti umjesto da padaju

2.12.2023.
9:32
X/Andrej Plenković
VOYO logo

Cilj da se porast zagrijavanja planeta ograniči na 1,5 Celzijeva stupnja više nije dohvatljiv, ali svijet sad mora odlučno djelovati da ono ostane ispod dva stupnja, posebno bogatije države zaslužne za najviše emisija stakleničkih plinova, rekao je u subotu premijer Andrej Plenković u govoru na klimatskom skupu COP28.

Premijer je u svom govoru u Dubaiju upozorio kako je sumorna stvarnost ta da se globalno zatopljenje ubrzava umjesto da usporava, te da emisije stakleničkih plinova nastavljaju rasti umjesto da padaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je prvi put u povijesti čovječanstva Zemlja 17. studenoga dostigla simboličku granicu zagrijavanja od dva stupnja više u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što je „donedavno bilo nezamislivo” te je „jasno upozorenje da se mora učiniti više”.

Image
Performans Zelene akcije /

FOTO Zeleni aktivisti smjestili Plenkovića u bazen: 'Ostajemo u ugljenu još 10 godina'

Image
Performans Zelene akcije /

FOTO Zeleni aktivisti smjestili Plenkovića u bazen: 'Ostajemo u ugljenu još 10 godina'

No, svijet čini suprotno, nastavio je premijer. Polovica kumulativnih emisija ugljikovog dioksida iz protekla dva stoljeća emitirana je u zadnja tri desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sad je jasno da prvotni cilj iz Pariškog sporazuma o zagrijavanju od manje od 1,5 stupnjeva izvan našeg dosega”, kazao je Plenković i pozvao na intenziviranje napora da se ono zadrži ispod dva stupnja, što je „monumentalan” izazov, no „nije ništa u usporedbi s posljedicama koje bi takvo zagrijavanje uzrokovalo”.

Znanstvenici su jednoglasni oko tih posljedica, rekao je premijer: migracije na skali bez presedana, politička i ekonomska nestabilnost i ugrožena bioraznolikost, hrana, sigurnost i svjetski mir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Moramo učiniti sve da izbjegnemo takav katastrofalan scenarij”, upozorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao kako je Hrvatska ove, najtoplije godine ikad zabilježene, doživjela rekordne poplave i najveću oluju.

Naglasio je kako se Hrvatska ističe unutar Europske unije jer je peta po električnoj proizvodnji iz obnovljivih izvora, a osma po potrošnji takve energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je pokazala predanost održivoj budućnosti, čemu u prilog ide i činjenica da je 12. na svijetu po ispunjavanje ciljeva održivosti Ujedinjenih naroda.

Osim toga čini značajne korake kako bi ekološke principe i kriterije uvela u javno upravljanje i nabavu, a kroz sustave trgovanja emisijskim jedinicama hrvatski operateri su uspjeli smanjiti emisije za 42 posto. Trgovanje se širi i na prometni i građevinski sektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska iskorištava i svoj ogroman geotermalni potencijal u kojem priprema brojne projekte, sa Španjolskom provodi projekt DONES za razvoj fuzije, sudjeluje u projektu Dolina vodika Sjeverni Jadran te želi igrati „značajnu regionalnu ulogu” u budućnosti opskrbe tim energentom.

Plenković je rekao kako Hrvatska nije velik zagađivač, no ipak cilja na udvostručenje svojih napora u borbi protiv klimatskih promjena jer je „u pitanju budućnost naše djece”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ako Hrvatska, koja se prije tri desetljeća oporavila od razornog rata, može sad učiniti više od svog udjela, veće i bogatije države ne smiju činiti manje”, istaknuo je premijer.

„To je posebno važno jer znamo da je najbogatijih 10 posto odgovorno za polovicu emisija ugljikovog dioksida, a siromašnija polovica za samo 8 posto”, zaključio je premijer, pozvavši svijet na „djelovanje bez odgode”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković se dan ranije susreo s Mohamedom Alabbarom, najvećim investitorom u Dubaiju, a tom prigodom Burj Khalifa, najviši neboder na svijetu, ponovno je svijetlio u bojama hrvatske zastave.

POGLEDAJTE VIDEO: Hladnoća ne popušta, a ni seljačka upornost. Miletić: 'Plenković se odnosi prema njima kao da su drumski razbojnici'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Brak na prvu
Hell's kitchen
Dosje Jarak
default_cta
Poseta
Obiteljske tajne
Opake djeveruše
San snova
Priča o čarobnjaku
default_cta
Zbrka u uredu
Ljubavna zamka
Trener ubojica
VOYO logo